Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Franciza ce este

Publicat pe 2 Martie 2024
Franciza ce este

Franciza ce este - Daca va ganditi sa va lansati in afaceri, dar nu aveti o idee originala sau nu vreti sa porniti de la zero, o franciza poate fi o solutie potrivita pentru voi. O franciza este un sistem de colaborare intre doua parti: francizorul si francizatul. Francizorul este cel care detine un brand, un concept sau un produs de succes si il ofera spre exploatare altor antreprenori, contra unei taxe. Francizatul este cel care beneficiaza de dreptul de a folosi marca, conceptul sau produsul francizorului, in schimbul unei sume de bani si al respectarii unor conditii stabilite in contract.

Cum functioneaza o franciza?

Cum functioneaza o franciza - O franciza presupune o relatie de durata intre francizor si francizat, bazata pe incredere si sprijin reciproc. Francizorul isi transfera know-how-ul, experienta si reputatia catre francizat, care la randul sau trebuie sa respecte standardele de calitate, imagine si performanta impuse de francizor. Francizatul plateste o taxa initiala de intrare in retea, precum si o taxa lunara sau anuala, care poate fi fixa sau procentuala din cifra de afaceri. In plus, francizatul trebuie sa suporte costurile de amenajare a spatiului, achizitionare a echipamentelor si materiilor prime, salarizare a personalului etc.

Care sunt avantajele si dezavantajele unei francize?

O franciza are atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care trebuie sa le luati in calcul inainte de a va decide sa intrati in acest sistem. Iata cateva dintre ele:

Avantaje:

 • Beneficiati de un brand cunoscut si apreciat pe piata, care va asigura o clientela fidela si o vizibilitate crescuta.
 • Aveti acces la un model de afacere testat si verificat, care reduce riscul esecului.
 • Primiti sprijin constant din partea francizorului, atat la inceput, cat si pe parcursul activitatii: consultanta, training, marketing, asistenta tehnica etc.
 • Va puteti baza pe puterea de negociere a retelei de francize, care va poate oferi conditii mai avantajoase la furnizori sau parteneri.
 • Faceti parte dintr-o comunitate de antreprenori cu interese comune, cu care puteti schimba idei si experiente.

Dezavantaje:

 • Trebuie sa platiti taxe destul de mari catre francizor, care va pot diminua profitabilitatea.
 • Trebuie sa respectati regulile si procedurile impuse de francizor, ceea ce va limiteaza libertatea si creativitatea.
 • Trebuie sa acceptati controlul si supravegherea permanenta a francizorului, care va poate evalua periodic performanta si va poate impune sanctiuni sau chiar rezilierea contractului daca nu respectati conditiile.
 • Trebuie sa va asumati riscul ca reputatia brandului sa fie afectata de eventualele greseli sau nereguli ale altor francizati din retea.
 • Trebuie sa faceti fata concurentei din interiorul retelei, dar si din exteriorul ei.

Cum alegeti o franciza potrivita pentru voi?

Daca sunteti hotarati sa intrati in lumea francizei, trebuie sa faceti o cercetare atenta a pietei si a ofertelor disponibile. Nu va lasati sedusi doar de numele mare al unui brand sau de promisiunile frumoase ale unui francizor. Trebuie sa analizati cu obiectivitate urmatoarele aspecte:

 • Potentialul de piata al produsului sau serviciului oferit de franciza. Este o afacere in trend sau una care se va demoda curand? Exista o cerere suficienta si o nisa disponibila pe piata locala?
 • Costurile implicate de franciza. Cat trebuie sa platiti ca taxa initiala si ca taxa periodica? Cat trebuie sa investiti in amenajarea spatiului, achizitionarea echipamentelor si materiilor prime, salarizarea personalului etc.? Care este durata contractului si ce obligatii aveti fata de francizor?
 • Suportul oferit de francizor. Ce fel de training, consultanta, marketing, asistenta tehnica etc. va ofera francizorul? Cat de des si in ce mod va comunica noutatile si schimbarile din retea? Cum va evalueaza si va monitorizeaza activitatea?
 • Reputatia francizei. Ce feedback au clientii si francizatii actuali sau fosti despre franciza respectiva? Ce recenzii are pe internet sau in presa? Ce rezultate financiare are reteaua de francize?
 • Afinitatea personala cu franciza. Va place produsul sau serviciul oferit de franciza? Va identificati cu valorile si viziunea francizorului? Aveti competentele si experienta necesare pentru a conduce o astfel de afacere?

Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari, puteti sa faceti o lista scurta cu cele mai interesante francize pentru voi si sa contactati francizorii pentru a cere mai multe informatii. Nu uitati sa cititi cu atentie contractul de francizare si sa cereti sfatul unui avocat sau consultant specializat inainte de a semna orice document.

Speram ca acest articol v-a fost util si v-a oferit o imagine clara despre ce este o franciza si cum functioneaza. Va dorim mult succes in afaceri!

Vezi si: cum alegi partenerii de afaceri.

Cautari asemanatoare: franciza ce este.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️