Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Humza Yousaf, noul prim-ministru al Scotiei

Publicat pe 28 Martie 2023
Humza Yousaf, noul prim-ministru al Scotiei

Humza Yousaf, noul prim-ministru al Scotiei: este primul musulman de origine asiatica. Se declara „scotian si european” si principalul sau obiectiv este obtinerea independentei Scotiei si întoarcerea în UE. Dar multi se îndoiesc de abilitatile sale de conducere.

Humza Yousaf: cine este primul musulman care conduce un partid britanic important. Ales lider al Partidului National Scotian (Scottish National Party) si numit prim-ministru al natiunii, este un fervent pro independenta si antimonarhist. Mândru de nationalitatea si originile sale, dupa fiecare alegere jura în urdu dar purtând un kilt.

Daca Scotia reuseste sa câstige independenta fata de Regatul Unit dupa mai bine de trei secole, ar putea fi datorita unui musulman de origine pakistaneza. Humza Yousaf, în vârsta de 37 de ani, a fost ales ieri ca noul lider al Scottish National Party, iar astazi a obtinut si încrederea Parlamentului devenind noul prim-ministru (First Minister of Scotland). Primarele care au dus la alegerea sa au fost declansate de decizia brusca a fostului lider SNP (Scottish National Party) Nicola Sturgeon de a demisiona la jumatatea lunii februarie pentru a reveni la o viata privata.

Victoria sa a venit cu o marja redusa fata de principalul sau adversar, secretarul de stat pentru finante, Kate Forbes, învinsa în turul final cu 52,1% din voturi, semn ca partidul nu este unit în spatele nominalizarii sale. Yousaf este imaginea perfecta a Scotiei incluzive, social liberale si multietnice promovate de SNP.

Nascut în Glasgow dintr-un tata pakistanez si o mama kenyana, el este un musulman practicant în natiunea crestina si este foarte mândru atât de nationalitatea lui, cât si de originile sale. De obicei îsi depune juramântul ca deputat în urdu, limba Pakistanului, dar purtând kilt-ul traditional, ca un nou „Braveheart” William Wallace venit de departe, dintr-o alta tara care a suferit stapânirea britanica. Cu siguranta nu arata ca un scotian tipic, cu pielea sa întunecata, barba si parul negru, dar accentul este tipic si inconfundabil scotienilor. El va fi acum primul reprezentant al unei minoritati etnice care va conduce natiunea, dupa ce a fost primul membru al executivului.

Humza Yousaf: „Poporul scotian are nevoie de independenta acum mai mult ca niciodata si noi vom fi generatia care o va obtine”, a garantat el. Un liberal al drepturilor civile, el a promis de asemenea ca va sprijini lupta pentru autodeterminarea de gen a persoanelor trans dupa ce proiectul de lege propus de Sturgeon a fost blocat de guvernul britanic al lui Rishi Sunak. Yousaf a terminat scoala la scurt timp dupa invazia Irakului si a mers la Universitatea din Glasgow pentru a studia stiinte politice. Doi ani mai târziu, a fost lovit de fulger pe drumul catre Damasc, dupa ce a auzit un discurs al lui Alex Salmond, lider istoric al SNP si premier scotian, care l-a facut sa înteleaga ca independenta ar fi cea mai buna modalitate de a tine Scotia în afara razboaielor. Atunci a decis sa intre în politica.

Singurul loc de munca „obisnuit” pe care l-a avut, în afara palatelor puterii, a fost într-un call center, în conformitate cu ceea ce este si un stereotip atunci când vine vorba de imigrantii indieni si pakistanezi din Marea Britanie. A mai colaborat cu Scottish Islamic Foundation, dar nu pentru mult timp. Apoi a început sa lucreze în slujba politicienilor, printre care Salmond, Sturgeon si mentorul sau, Bashir Ahmad, primul deputat scotian dintr-o minoritate etnica, care a murit în 2009. Viata sa privata pare sa fie, de asemenea, strâns legata de partidul la care el si-a dedicat viata. În 2010, s-a casatorit cu prima sa sotie, fosta lucratoare a Scottish National Party, Gail Lythgoe, dar cei doi s-au despartit sase ani mai târziu, când Lythgoe a devenit deziluzionata de partid. În 2019, Yousaf s-a casatorit apoi cu Nadia El-Nakla, psihoterapeut si consilier al SNP, iar cei doi au un fiu.

A intrat pentru prima data în guvern în 2013 ca ministru (care în Scotia este ca un subsecretar) mai întâi pentru Europa si apoi pentru Transporturi. În 2016 apoi marele salt, când a fost numit secretar de stat pentru Justitie si apoi în 2021 pentru Sanatate. Criticii lui îl acuza ca nu a fost genial în niciuna dintre misiunile sale guvernamentale. Când era ministru al transporturilor, se spune, trenurile întârziau întotdeauna, când era secretar de justitie, politia era într-o criza, iar când era secretar de stat pentru sanatate, NHS (Serviciul National de Sanatate) avea liste de asteptare record.

Dar criticile par prea dure, mai ales în acest din urma caz, în conditiile în care Yousaf a preluat mandatul în 2021, în plina pandemie de Covid, când toate serviciile de sanatate ale lumii erau înfundate. Si oricum, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în Anglia si Tara Galilor, a reusit sa evite o greva a medicilor si a asistentelor. Cu toate acestea, prietenii si adversarii recunosc în el un talent: acela de a se întelege cu toata lumea si ca oamenii îl plac. Si acest talent îi va servi acum mai mult ca oricând pentru a reuni un partid în care domneste o „confuzie extraordinara”, prin admiterea propriului sau presedinte, Michael Russell, si pentru a încerca sa întoarca valul cauzei independentei, al carei consens în populatie, conform ultimelor sondaje, a scazut la 39% de la 58% în 2020.

Scottish National Party se lupta cu necesitatea reînnoirii bataliei în prezent stagnata pentru a se separa de Londra, în urma unei recente încercari esuate de a obtine aprobarea Curtii Supreme cu privire la un referendum bis, precum si cu sondajele care acrediteaza astazi cu mult sub 50% (si în scadere) consensul pro-independenta si o criza a membrilor SNP (de la 104 mii si 72 mii din decembrie 2021) admise doar în campania electorala.

Cautari asemanatoare: humza yousaf, noul prim ministru scotia.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️