Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Iarna trebuie sa dormi mai mult

Publicat pe 22 Februarie 2023
Iarna trebuie sa dormi mai mult

Iarna trebuie sa dormi mai mult: acest lucru este explicat de un studiu publicat în jurnalul Frontiers, condus de universitatea de medicina Charité din Berlin, care a implicat 188 de persoane cu probleme legate de calitatea somnului.

Oamenii nu hiberneaza, dar ceva foarte asemanator cu hibernarea se întâmpla iarna: dormim mai mult, mai ales in faza REM, cea in care visam si, prin urmare, avem nevoie de mai multe ore de odihna. Confirmarea vine dintr-un studiu publicat de jurnalul Frontiers în neurostiinta.

Adaptati orarele la sezonul de iarna

Potrivit cercetatorilor, orele de lucru si de scoala ar putea fi adaptate în functie de anotimp, astfel, permitându-va sa va treziti mai târziu în lunile de iarna sau ar trebui sa te obisnuiesti sa te culci putin mai devreme în sezonul rece. Participantii la studiu traiesc într-un mediu urban, prin urmare, cu o expunere redusa la lumina naturala si cu o poluare luminoasa ridicata, factori care ar trebui sa modifice comportamentele legate de sezonalitate si cantitatea de lumina.

O ora suplimentara de somn în lunile reci

Cu toate acestea, cercetatorii condusi de Aileen Seidler au descoperit schimbari surprinzatoare în tranzitia de la vara la iarna: timpul total de somn se prelungeste cu aproximativ 1 ora în lunile reci, dar cel mai semnificativ fapt este ca faza Rem se prelungeste si cu o jumatate de ora, despre care se stie ca este direct legat de ceasul nostru circadian, care este el însusi influentat de lumina.

Cercetarea sa fie extinsa la populatia sanatoasa

Autorii studiului avertizeaza ca aceste constatari vor trebui confirmate prin cercetari suplimentare care implica un esantion mai mare si cu persoane fara probleme legate de somn, pentru ca aceste schimbari sezoniere ar putea fi si mai accentuate la populatia sanatoasa. „Sezonalitatea este omniprezenta în fiecare fiinta vie de pe aceasta planeta” spune Dieter Kunz, care a coordonat studiul. „Chiar daca ne pastram obiceiurile neschimbate, fiziologia umana încetineste iarna” - adauga Kunz - „si de multe ori traim senzatia ca am ramas fara energie. De aceea ar trebui sa învatam sa ne adaptam obiceiurile la anotimpuri”.

Cautari asemanatoare: calitatea somnului, tulburari de somn, importanta somnului.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️