Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Incalzirea stratosferica, Italia risca o tulburare atmosferica

Publicat pe 14 Februarie 2023
Incalzirea stratosferica, Italia risca o tulburare atmosferica

S-a terminat iarna în Italia? Ultimul cuvânt nu a fost spus, dimpotriva. Din proiectiile centrelor de calcul s-ar parea ca exista câteva semnale interesante: ipoteza care a aparut este aceea a unei incalziri brusce deasupra Polului Nord, cu spargerea ulterioara a Vortexului Polar. Motiv pentru care pâna la sfârsitul lunii februarie Italia risca o rasturnare atmosferica, în câteva zile.

Strawarming (Încalzirea stratosferica): acest termen, în meteorologie, se refera la o încalzire anormala si intensa a stratosferei terestre, chiar deasupra Cercului polar, de ordinul chiar si a 50/60°C în doar câteva zile.

În urmatoarele saptamâni, zona dintre Siberia si Alaska va fi tinuta sub observatie, unde anomalia termica ar putea fi mai semnificativa: sunt asteptate abateri de la medie pâna la +53°C.

Aceasta încalzire, odata activata, tinde treptat sa se extinda în directia troposferei superioare, cu repercusiuni asupra Vortexului Polar în aproximativ 2/4 saptamâni: sectorul imediat inferior troposferic, este fortat sa se deformeze (în termen tehnic vorbim de „dislocarea vortexului polar”) sau a se rupe, subdivizându-se în 2/3 minime depresive distincte („diviziunea vârtejului polar”), care apoi calatoresc, cel putin partial, în directia latitudinilor mijlocii, provocând valuri reci pâna în inima Europei si, de asemenea, peste Italia.

Ultimele actualizari - Din studiul unor indici atmosferici a reiesit ca cea mai populara ipoteza este aceea a unei subdiviziuni în mai multe portiuni ale Vortexului Polar (dupa cum sa mentionat, în jargonul tehnic Diviziunea Vortexului Polar), cu posibilitatea unor schimburi puternice de meridiane (adica curenti reci care coboara de la nord la sud.)

Nu numai. În aceeasi directie merg si cele mai recente date de prognoza disponibile pe termen mediu si lung. Proiectiile Centrului European, de altfel, încep sa sesizeze miscari interesante la scara emisferica, cu o posibila iruptie spre Europa centrala (si ulterior spre Italia), a unei puternice mase de aer rece de origine arctica, spre sfârsitul lunii februarie.

În acest context ar trebui sa se afrunte temperaturi care sunt mult sub medie si probabil si cu o revenire a precipitatiilor; de evaluat ulterior acolo unde se vor forma depresiunile minime pentru a identifica zonele cele mai implicate si daca va fi ocazie pentru ninsori pâna la altitudine joasa.

Pe scurt, nu va asteptati la o predare definitiva a Iernii! Surprizele pe planul meteo sunt chiar dupa colt. Trebuie amintit, din motive de claritate, ca, deoarece acestea sunt previziuni pe termen lung, ceea ce ne propunem este doar o vedere generala a timpului asteptat si nu o prognoza detaliata pentru o singura locatie sau utila pentru planificarea vietii private.

Cautari asemanatoare: incalzirea stratosferica, stratwarming.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️