Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Istoria Anului Nou

Publicat pe 24 decembrie 2023
Istoria Anului Nou

Istoria Anului Nou - Anul Nou este una dintre cele mai vechi si mai raspandite sarbatori din lume. El marcheaza sfarsitul unui ciclu si inceputul unui altuia, plin de sperante si asteptari. Dar cum a aparut aceasta sarbatoare si cum a evoluat de-a lungul timpului?

Originea Anului Nou este legata de calendarul folosit de diferite popoare si culturi. Primii care au celebrat Anul Nou au fost sumerienii, in jurul anului 2000 i.Hr. Ei foloseau un calendar lunar, bazat pe miscarea Lunii in jurul Pamantului, si isi incepeau anul la echinoctiul de primavara, cand ziua si noaptea sunt egale. Pentru ei, acest moment simboliza renasterea naturii si a vietii.

Mai tarziu, egiptenii, babilonienii, grecii si romanii au adoptat si ei un calendar lunar, dar cu unele modificari. De exemplu, romanii isi incepeau anul la 1 martie, luna dedicata zeului razboiului Marte. In anul 46 i.Hr., imparatul Iulius Cezar a introdus un nou calendar, numit iulian, care era bazat pe miscarea Soarelui in jurul Pamantului. Acest calendar avea 365 de zile, impartite in 12 luni, si stabilea inceputul anului la 1 ianuarie, luna dedicata zeului portilor si inceputurilor Ianus.

Calendarul iulian a fost folosit pana in secolul al XVI-lea, cand Papa Grigore al XIII-lea a observat ca exista o diferenta intre anul solar si anul calendaristic. Pentru a corecta aceasta eroare, el a introdus un nou calendar, numit gregorian, care adauga o zi in plus la fiecare patru ani (an bisect) si elimina unele zile din anumite luni. Acest calendar este cel pe care il folosim si astazi in cea mai mare parte a lumii.

De-a lungul istoriei, Anul Nou a fost marcat de diferite obiceiuri si traditii, care reflectau credintele si valorile fiecarui popor. De exemplu, in China, Anul Nou se sarbatoreste la prima luna noua dupa solstitiul de iarna si este asociat cu focurile de artificii, dragonii colorati si felicitarile rosii. In Japonia, Anul Nou se sarbatoreste la 1 ianuarie dupa calendarul gregorian si este asociat cu curatenia casei, vizitarea templelor si consumarea unor alimente speciale. In Romania, Anul Nou se sarbatoreste tot la 1 ianuarie dupa calendarul gregorian si este asociat cu urarile de bine, colindele, sorcova si datini stravechi.

Anul Nou este o sarbatoare universala, care ne uneste pe toti intr-un moment de bucurie si speranta. Fiecare dintre noi are propria sa modalitate de a celebra acest eveniment, dar toti ne dorim acelasi lucru: un an nou fericit!

Cautari asemanatoare: istoria anului nou.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️