Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

NATO, ce este Alianta Atlantica

Publicat pe 5 Aprilie 2023
NATO, ce este Alianta Atlantica

NATO, ce este Alianta Atlantica si care sunt tarile membre - Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a fost creata în 1949 cu Pactul Atlantic pentru „aparare colectiva” împotriva unui atac sovietic. De-a lungul anilor, tarile membre au devenit 31, aderarea Finlandei fiind ratificata în aprilie 2023. O viitoare extindere cu intrarea Ucrainei a fost una dintre cauzele care au declansat conflictul dintre Kiev si Moscova.

NATO (acronim de la The North Atlantic Treaty Organization) este Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. Este o organizatie internationala de cooperare în sectorul apararii. Sediul se afla la Bruxelles, iar actualul secretar general este norvegianul Jens Stoltenberg. Pactul Atlantic este tratatul prin care a fost înfiintata NATO si a fost semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington. În acest moment sunt 31 de state care fac parte din NATO, dupa aderarea Finlandei ratificata oficial pe 4 aprilie 2023. Extinderile ulterioare prevazute în viitorul apropiat au fost una dintre cauzele izbucnirii conflictului dintre Rusia si Ucraina.

Istoria NATO

Dupa al Doilea Razboi Mondial, lumea s-a împartit în doua blocuri cu Uniunea Sovietica pe de o parte si Occidentul pe de alta parte, condus de SUA. Teama de raspândire a ideologiei comuniste a condus la ideea crearii unei aliante care sa asigure securitatea occidentala fata de orice ambitie expansionista sovietica. Tarile fondatoare ale NATO au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Tarile de Jos, Portugalia, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii. Conceptul de baza al aliantei era acela de „aparare colectiva” împotriva unui atac armat „împotriva unuia sau mai multora dintre ei”. Pe scurt, o actiune militara a Uniunii Sovietice ar fi gasit o reactie colectiva pregatita. Sovieticii au raspuns cu ceva similar prin crearea Pactului de la Varsovia.

NATO în ultimii ani

În timpul Razboiului Rece cele doua blocuri au pregatit dispozitive militare creând asa-numita „pace armata”. Dupa caderea Zidului Berlinului si sfârsitul URSS, NATO si-a îndreptat obiectivele spre lupta împotriva terorismului international. În special dupa 11 septembrie, sfera colaborarii militare între tarile membre este din ce în ce mai proeminenta. În ultimii ani, NATO a intervenit militar în diverse conflicte: din Iugoslavia pâna în Kosovo. În 2003 a fost de acord sa preia comanda ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) în Afganistan în august (prima misiune în afara zonei Atlanticului de Nord).

Extinderea NATO

Articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord explica modul în care noile state pot adera la NATO. Membrii pot invita orice alt stat european „cu acordul unanim”. Sunt posibile, asadar, drepturi de veto. Este cazul Turciei care blocheaza intrarea Ciprului din cauza unor dispute de decenii între cele doua tari. În anii 1950, membrilor fondatori li s-au alaturat Grecia, Turcia si Germania (initial doar Vest), în 1982 a intrat Spania în timp ce în 1997 au fost invitate 3 tari din fostul bloc comunist: Ungaria, Polonia si Cehia. Din 1999 a fost oficializata procedura pentru noi intrari în NATO: Planul de actiune pentru aderare (The Membership Action Plan). În 2004 a fost finalizat procesul de aderare a altor 7 foste tari sovietice: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia si Slovenia. Doi ani mai târziu, Albania si Croatia au aderat si ele la NATO. Ultimele intrari au fost în 2017 Muntenegru, în 2020 Macedonia de Nord, în 2023 Finlanda.

Cazul Ucrainei

Urmatoarele tari care se asteapta sa se alature mecanismului de aderare sunt Bosnia si Hertegovina, Georgia si Ucraina. Un mecanism de preaderare numit Dialog Intensificat (Intensified Dialogue) este în desfasurare cu Serbia din 2008. Din 2005, Ucraina a întreprins si ea acest dialog iar în 2021 a obtinut MAP (The Membership Action Plan), aprobat în Parlament în ianuarie 2022. În trecut, Rusia manifestase deja de mai multe ori iritare pentru expansiunile NATO, dar niciodata, ca în cazul ipotezei ca Kievul intra în alianta atlantica, nu a reactionat prin mobilizarea propriilor forte armate. „Sindromul încercuirii” a declansat criza internationala care a dus la invazia rusa a Ucrainei în februarie 2022.

Cautari asemanatoare: nato, ce este alianta atlantica, organizatia tratatului atlanticului de nord, pactul atlantic, alianta atlantica, ce este nato, tarile nato, membrii nato, tratatul nato.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️