Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Panouri Solare vs Panouri Fotovoltaice

Publicat pe 4 Aprilie 2023
Panouri Solare vs Panouri Fotovoltaice

Panouri Solare vs Panouri Fotovoltaice: diferente si argumente pro si contra - Care sunt materialele de la baza Panourilor Fotovoltaice si Panourilor Solare si cum exploateaza acestea energia solara, dar si cāt costa instalarea de panouri solare / fotovoltaice si care este durata de viata a unui sistem fotovoltaic.

Panourile solare si panourile fotovoltaice va permit sa economisiti consum si īn acelasi timp sa dati o māna de ajutor mediului īnconjurator. Īn ambele cazuri, acestea sunt centrale care exploateaza energia solara si care, printre altele, se bucura de subventii de la stat excelente.

Totodata, sistemul solar termic si cel fotovoltaic au diferente substantiale: pornind de la tehnologiile si materialele folosite, pāna la eficienta si cost.

Cum functioneaza panourile solare

Ceea ce se numesc īn general panouri solare ar trebui denumite mai complet. Formularea corecta este panou solar termic, chiar daca alternativ se poate vorbi si de colector solar. Īn ambele cazuri, acestea sunt panouri solare care colecteaza radiatiile emise de soare, iar apoi le transforma īn energie termica. Energia acumulata de acest tip de panouri solare poate fi folosita atāt pentru īncalzire, cāt si pentru racirea unui mediu, dar si pentru producerea de apa calda.

Panoul solar termic are o istorie foarte veche: gānditi-va doar ca pare sa fi fost conceput pe vremea vechilor romani. Ulterior, Leonardo Da Vinci a dezvoltat ideea unei parabole capabile sa concentreze energia solara.

Cu toate acestea, panourile solare termice asa cum le īntelegem astazi ar fi fost inventate de Horace-Bénédict de Saussure īn 1767. Omul de stiinta elvetian a folosit un fel de oala captusita, pe care a reusit sa o aduca la o temperatura de 109 °C.

Panourile solare termice sunt formate dintr-un panou, schimbator si rezervor. Circulatia fluidului poate fi naturala sau fortata.”

Īn general, tehnologia sistemelor tehnice solare este alcatuita din trei elemente principale: panoul, schimbatorul si rezervorul. Panoul primeste energie solara, īn timp ce schimbatorul permite circulatia fluidului care va fi apoi transferat īn rezervor.

Circulatia fluidelor este un element caracterizator al īntregului sistem. Cea mai canonica distinctie este aceea dintre circulatia naturala cu radiator si circulatia fortata. Circulatia naturala exploateaza conceptul fizic al conventiei si tinde sa duca la o cadere mai mare de presiune.

Circulatia fortata exploateaza actiunea senzorilor electrici care evalueaza temperatura fluidului pentru a activa sau nu pompele. O subcategorie de circulatie fortata este circulatia de golire: īn acest caz sistemul va functiona doar daca soarele straluceste, cu conditia ca rezervorul sa nu fi atins īnca temperatura dorita.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice

Conceptul de sistem fotovoltaic poate fi īnteles folosind terminologia ingineriei energetice. Tehnic vorbind, panourile fotovoltaice sunt dispozitive optoelectronice, adica capabile sa interactioneze cu lumina.

Īn detaliu, panourile fotovoltaice absorb energia solara si o transforma īn energie electrica. Pentru a face acest lucru, ei folosesc asa-numitul efect fotovoltaic: un fenomen care are loc atunci cānd un electron este absorbit de un foton, trecānd din banda de valenta a unui semiconductor īn banda de conductie.

Primele descoperiri care ar fi facut posibila crearea sistemelor fotovoltaice dateaza din a doua jumatate a anilor 1800. Stiinta īncepuse sa se apropie de reactiile chimice induse de lumina si americanul Charles Fritz a creat o celula solara cu o eficienta de conversie de aproximativ 1%.

Modulele fotovoltaice comerciale aveau sa soseasca abia īn anii 1960. Prima companie care le-a produs a fost Sharp si a fost urmata īndeaproape de alti jucatori importanti din tehnologie.

Panourile fotovoltaice necesita adesea utilizarea de siliciu purificat. Acest proces are un impact direct asupra costului acestora.”

Un sistem fotovoltaic este format din module, care la rāndul lor se bazeaza pe celule solare (cunoscute si sub denumirea de celule fotovoltaice). Panourile fotovoltaice de pe piata constau īn general din minim 48 si maxim 96 de celule fiecare.

Modulele fotovoltaice necesita ca celulele sa fie conectate la o retea care trebuie sa īsi canalizeze electronii. Fiecare celula este conectata la celelalte: īn acest fel este posibil sa se creeze circuite īn serie si īn paralel.

Pentru realizarea modulelor este necesar sa se recurga la siliciu mult mai pur decāt cel īntālnit īn general īn natura. Procesul de purificare a oxidului de siliciu īn sine are un impact considerabil asupra pretului produsului finit.

Īn acelasi mod, diferitele tipuri de prelucrare a siliciului fac posibila o distinctie clara īntre diferitele tehnologii de fabricatie a panourilor fotovoltaice. Cele cu celule de siliciu monocristalin sunt cele mai eficiente (18-21%) si mai scumpe. Cele cu celule de siliciu policristalin reduc eficienta la 15-17%, dar sunt mai usor de realizat.

Cum sa alegi īntre panouri solare si panouri fotovoltaice?

Prima diferenta dintre panourile solare si panourile fotovoltaice a fost deja explorata īn paragrafele anterioare si se refera la utilizarea pe care o fac luminii solare. Sistemul solar termic transforma energia solara īn energie termica, īn timp ce sistemul fotovoltaic o transforma īn energie electrica.

Asadar, panourile solare sunt ideale pentru cei care au nevoie de īncalzire sau racire, īn timp ce panourile fotovoltaice va permit sa activati diverse si posibile aparate electrocasnice.

Un alt element de care trebuie sa tineti cont atunci cānd alegeti este eficienta, care īn panourile solare termice se stabilizeaza īn medie īn jur de 80%. La panourile fotovoltaice, īn schimb, variaza īn functie de tehnologia utilizata: variaza de la un minim de aproximativ 8% pāna la un maxim de aproximativ 25%.

Ciclul de viata al unui sistem fotovoltaic este īn medie mai mare decāt cel al solarului termic. Īn primul caz vorbim de aproximativ 30 de ani de garantie; īn al doilea caz de aproximativ 20 de ani.

Īn mod similar, panourile fotovoltaice, tind sa fie mai scumpe. Preturile sunt calculate pe metru patrat iar panourile fotovoltaice au un cost mult mai ridicat decāt panourile solare.

Cautari asemanatoare: panouri solare, panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, cost instalare panouri solare, energia solara, cost instalare panouri fotovoltaice, energia verde, energia regenerabila, durata viata sistem fotovoltaic, panouri solare pret.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️