Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Romania si Bulgaria adera la spatiul Schengen

Publicat pe 13 Ianuarie 2024
Romania si Bulgaria adera la spatiul Schengen

Romania si Bulgaria adera la spatiul Schengen - Dupa ani de negocieri si indeplinirea tuturor criteriilor tehnice, Bulgaria si Romania au primit in sfarsit unda verde pentru a se alatura spatiului Schengen, zona de libera circulatie din Uniunea Europeana. Aceasta inseamna ca, incepand cu 31 martie, cetatenii celor doua tari vor putea calatori fara controale la frontiere in celelalte 24 de state membre Schengen. De asemenea, vor beneficia de o mai mare securitate si cooperare transfrontaliera in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este o recunoastere a eforturilor depuse de Romania pentru a-si consolida statul de drept, a combate coruptia si a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Este, de asemenea, o dovada a solidaritatii si increderii reciproce dintre statele membre ale UE, care au decis sa imparta responsabilitatea gestionarii uneia dintre cele mai lungi frontiere externe ale UE.

Aderarea la spatiul Schengen este un pas important pentru integrarea europeana a Bulgariei si a Romaniei, care au aderat la UE in 2007. Cele doua tari au fost supuse unui mecanism de cooperare si verificare (MCV) pentru a monitoriza progresele realizate in domeniile reformei judiciare si luptei impotriva coruptiei. In urma rapoartelor pozitive ale Comisiei Europene, Consiliul UE a decis sa ridice MCV-ul si sa accepte aderarea celor doua tari la spatiul Schengen.

Aderarea la spatiul Schengen nu inseamna insa ca Bulgaria si Romania nu mai au nimic de facut pentru a-si imbunatati guvernarea si a-si proteja cetatenii. Cele doua tari trebuie sa continue sa implementeze reformele necesare pentru a asigura independenta si eficienta sistemului judiciar, pentru a preveni si sanctiona coruptia la toate nivelurile si pentru a garanta respectarea statului de drept si a valorilor europene. De asemenea, trebuie sa coopereze cu celelalte state membre Schengen pentru a gestiona in mod eficient fluxurile migratorii si pentru a combate amenintarile la adresa securitatii comune.

Aderarea la spatiul Schengen este o oportunitate istorica pentru Bulgaria si Romania de a-si consolida pozitia in cadrul familiei europene si de a contribui la proiectul european. Este, de asemenea, o veste buna pentru cetatenii europeni, care vor beneficia de o mai mare libertate de miscare, de o mai buna protectie a drepturilor lor si de o mai mare coeziune intre statele membre. Speram ca acest succes va fi urmat de alte progrese in procesul de integrare europeana, care este esential pentru pacea, prosperitatea si stabilitatea continentului nostru.

Cautari asemanatoare: romania si bulgaria adera la spatiul schengen.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️