Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Silicon Valley Bank a fost închisa de autoritatile de reglementare

Publicat pe 11 Martie 2023
Silicon Valley Bank a fost închisa de autoritatile de reglementaree

Silicon Valley Bank a fost închisa de autoritatile de reglementare - Autoritatile americane închid Silicon Valley Bank, banca startup-urilor tehnologice care a zguduit bursele mondiale timp de doua zile. Departamentul de Protectie Financiara si Inovare din California (California Department of Financial protection and Innovation) a dat controlul SVB catre Federal Deposit Insurance Corporation, agentia independenta a guvernului SUA care ofera asigurari pentru depozitele bancilor participante. Este cel mai mare faliment bancar de la criza financiara si, cu circa 209 miliarde de dolari active (si 175,4 miliarde de dolari depozite), al doilea din istoria sistemului bancar american. SVB este prima banca asigurata de FDIC care a dat faliment. Yellen: Sistemul bancar din SUA ramâne rezistent.

Teama de faliment a institutiei de credit cu sediul în Santa Clara, California, a facut ca actiunile financiare si bancare sa scada, trimitând în rosu bursele de valori din întreaga lume. Cuvintele secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, în timpul unei audieri în Congres, au evidentiat, de asemenea, gravitatea situatiei. „Exista evolutii recente cu privire la unele banci pe care le monitorizez foarte îndeaproape iar atunci când bancile sufera pierderi financiare este si ar trebui sa fie un motiv de îngrijorare”, a spus economista care a condus Rezerva Federala (Federal Reserve) timp de 4 ani înaintea Trezoreriei.

Pentru a compensa pierderile de 1,8 miliarde de dolari din vânzarea de obligatiuni din portofoliul sau, Silicon Valley Bank, care este specializata în sectorul tehnologiei în lipsa de lichiditate a decis, în mod surprinzator, o majorare de capital de 2,25 miliarde. Dar anuntul a declansat panica în rândul investitorilor, care au facut ca actiunile SVB sa scada cu 60,4% pe Nasdaq joi si apoi cu înca 30% în after-hours. Stirile despre problemele SVB au sporit nervozitatea care zguduia deja pietele din cauza închiderii Silvergate, creditorul concentrat pe criptomonede. Astfel, dubla alarma a infectat alte actiuni bancare, mai întâi pe Wall Street, unde joi cele patru mari banci americane - Citigroup, Wells Fargo, JpMorgan Chase, Bank of America - au pierdut peste 52 de miliarde de dolari din capitalizare.

Vinerea neagra pentru bursele europene

În Europa, indicele Stoxx 600 a scazut cu 1,4% la ora prânzului, Londra (-1,8%). În scadere Milano si Madrid (-1,6%), Frankfurt (-1,4%) si Paris (-1,3%). Indicele bursier al bancilor se afla în jos (-3,9%), împovarat de prabusirile Societe Generale (-5,5%), Deutsche Bank (-5,4%) si Banco Santander (-4,9%). În Bursa de Valori de la Milano, printre cele mai proaste actiuni se numara Bper (-4,2%), Fineco (-3,6%), Banco Bpm (-3,1%) si Mps (-3%). Dar declinul s-a extins si asupra companiilor de tehnologie si auto.

Nici macar datele bune privind performanta pietei muncii americane, cu 311.000 de noi locuri de munca create în februarie, nu i-au dat Wall Street-ului avântul necesar pe care îl asteptau bursele europene pentru a reduce pierderile.

Silicon Valley Bank (SVB) specializata în sectorul start-up si hitech

Fondata în 1983 de Bill Biggerstaff si Robert Medearis în timpul unui joc de poker, SVB este a saisprezecea cea mai mare banca din Statele Unite si opereaza si în Europa, Asia si Israel, oferind o gama larga de servicii financiare ecosistemului start-up-urilor, de la simpla întretinere a contului bancar pâna la sfaturi de strângere de fonduri. Pe site-ul sau, SBV se lauda ca lucreaza cu aproximativ 50% dintre companiile de tehnologie, sanatate si biotehnologie sustinute de fonduri de capital de risc din SUA, inclusiv platformele Pinterest si Shopify.

Problemele au început miercuri. Pentru a consolida capitalul în urma pierderilor cauzate de criza din sectorul tehnologic, banca a anuntat o majorare de capital de 2,25 miliarde, care nu a fost apreciat de investitori. Dimpotriva, partenerii marilor firme de capital de risc, inclusiv Founders Fund al lui Peter Thiel, ar fi contactat companiile din portofoliu, invitându-le sa fie precauti sau chiar sa-si retraga banii de la banca. Astfel a început cursa pentru depozite.

Ideea este ca, dupa mai bine de un deceniu de costuri de îndatorare zero, cresterea brusca a ratelor dobânzilor a lasat bancile încarcate cu obligatiuni cu dobânda scazuta, care nu pot fi vândute rapid fara a suferi pierderi, deoarece atunci când randamentul creste, pretul titlului scade. Potrivit autoritatilor de reglementare, bancile din SUA au pierderi nerealizate de peste 620 de miliarde de dolari la titlurile de valoare din portofoliile lor. Dar riscul deocamdata ramâne pe hârtie. Cu toate acestea, daca prea multi clienti retrag din depozitele lor simultan, risca sa se prabuseasca. S-a întâmplat cu SVB care s-a confruntat cu solicitarile stringente de numerar din partea clientiilor tehnologici aflati în dificultate, s-a trezit obligata sa vânda obligatiuni de 21 de miliarde de dolari în portofoliu (mai ales obligatiuni guvernamentale SUA) pentru a obtine lichiditate, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari.

Marea criza financiara din 2007-2008 si cazul Lehman Brothers

De asemenea, ultima data, alarma s-a declansat de la o banca, provocând marea criza financiara globala din 2007-2008, cea mai grava din anii 1930. Mai întâi a fost Bear Stearns, care s-a prabusit în martie 2008 si a fost vândut lui Jp Morgan Chase. Apoi, în septembrie acelasi an, Lehman Brother, care în schimb Fed (Federal Reserve System) a decis sa nu salveze. Restul este istorie recenta. Speranta este ca peste zece ani de dobânzi zero si politica monetara ultra-acomodativa nu au creat premisele unei noi crize groaznice.

De data asta e diferit, spun analistii

Expunerea puternica a SVB la industria hi-tech ar trebui sa evite contagiunea din sectorul bancar. Mai mult, principalele banci au capital suficient pentru a evita o situatie similara. Totusi, actiunile bancilor au scazut în toata lumea, trimitând bursele în rosu, de pe Wall Street (Dow Jones a pierdut 1,07% si Nasdaq 1,75%) la Milano (-1,55%).

Cautari asemanatoare: silicon valley bank, silicon valley bank a fost închisa.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️