Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Spania vrea sa-i plateasca pe cei care merg cu bicicleta la munca

Publicat pe 22 Februarie 2023
Spania vrea sa-i plateasca pe cei care merg cu bicicleta la munca

Spania vrea sa-i plateasca pe cei care merg cu bicicleta la munca - Guvernul socialistului Sanchez studiaza ideea, deja implementata în alte tari din UE, de a acorda stimulente salariale de pâna la 800 de euro pe an pentru cei care merg cu bicicleta.

Platirea cetatenilor pentru ca acestia sa decida sa mearga la munca cu bicicleta decât cu alte mijloace poluante. Este ideea asupra careia a decis sa se concentreze guvernul spaniol condus de socialistul Pedro Sanchez, care a dezvoltat asa-numitul program „En bici al trabajo”, care se înscrie în „Strategia de stat pentru biciclete”. Madrid evalueaza ideea ca companiile trebuie sa plateasca angajatii, urmând exemplul altor tari europene.

În acest scop, se analizeaza posibilitatea de a schimba regulile fiscale, astfel încât companiile sa poata lua în considerare plata unui extra angajatilor lor care merg cu bicicleta la serviciu, similar cu ceea ce se face pentru masinile de serviciu, si ca acest extra sa nu fie impozitat. În acest fel firma poate acorda stimulente sau poate asigura salarii mai mari dar cu costuri mult mai mici. Potrivit El Pais, cresterea ar putea fi de pâna la 800 de euro pe an.

"Bicicleta nu este doar un alt mijloc de transport. Folosirea ei produce valoare pentru societate, nu numai din punct de vedere al mobilitatii, ci si din punct de vedere al sanatatii, mediului, echitatii, socialitatii etc. Si produce beneficii pentru cei care calatoresc cu bicicleta si pentru cei care nu o fac, eliberând spatiu si reducând poluarea aerului si fonica", a declarat guvernul într-o comunicare recenta.

Tari precum Franta si Tarile de Jos au deja programe similare. În Franta, angajatii pot câstiga cu pâna la 800 de euro în plus pe an daca merg cu bicicleta la serviciu, iar în Tarile de Jos pâna la 1.500 de euro.

Guvernul olandez subventioneaza 0,21 euro pentru fiecare kilometru parcurs cu bicicleta între casa si serviciu, desi acolo exista si subventii pentru cei care folosesc transportul public si masini. Fiecare muncitor comunica companiei câti kilometri parcurge cu bicicleta pentru a ajunge la serviciu si în final primeste contributiile direct în salariu în functie de ceea ce a declarat. Pentru cei care desfasoara activitati independente, se ofera o reducere de impozit.

Dupa cum raporteaza The Local, unele companii spaniole au implementat deja initiative de promovare a 'bike to work', iar popularitatea bicicletei a atins deja un maxim istoric, 57% dintre locuitorii cu vârsta cuprinsa între 14 si 70 de ani preferând pedalarea pentru a se deplasa, conform estimarilor Asociatiei Marci si Biciclete din Spania (Ambe).

Cautari asemanatoare: green mobility.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️