Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Superpower, documentarul realizat de Sean Penn despre Ucraina

Publicat pe 19 Februarie 2023
Superpower, documentarul realizat de Sean Penn despre Ucraina

Superpower, documentarul realizat de Sean Penn si Aaron Kaufman despre conflictul Rusia-Ucraina, a fost prezentat în premiera la cea de-a 73-a editie a festivalului de film de la Berlin 2023.

La aproape un an de la începutul invaziei Ucrainei de catre Rusia lui Vladimir Putin, acest documentar de doua ore încearca sa defineasca punctele cheie ale conflictului sângeros si devastator înca în desfasurare. Imagini de stoc ale revolutiei Euromaidan din 2014, care l-a înlaturat pe presedintele ucrainean Viktor Fedorovici Ianukovici si raspunsul aproape imediat al Rusiei de a ocupa Crimeea, ne ajuta sa întelegem motivele profunde ale rezistentei poporului ucrainean. „Este un moment foarte ciudat în care cel mai important raspuns umanitar care poate avea loc este livrarea si furnizarea de rachete de precizie cu raza lunga de actiune catre o tara aflata sub invazie” a declarat Sean Penn în timpul conferintei de presa de la festivalul de film de la Berlin 2023, subliniind ca lupta pentru a ajuta Ucraina sa sustina efortul razboiului.

Sean Penn Ucraina

Asistam la geneza deciziei lui Sean Penn si a producatorului Billy Smith de a merge în Ucraina pentru a vedea direct ce se întâmpla în fiecare zi în acele locuri de frica si violenta. Penn intervieveaza soldati, ambasadori, jurnalisti si este intervievat el însusi reflectând asupra starii acelei tari care au atras atentia lumii de la începutul anului 2022. Trecând pe jos granita cu Polonia si vizitând transeele din Donbass, Sean Penn încearca sa înteleaga cel mai adevarat aspect al conflictului în numele unei Ucraine care îsi doreste libertate si independenta. Spre deosebire de multi americani care ar putea vedea acest lucru ca fiind „ceva care se întâmpla acolo”, Sean Penn simte nevoia morala de a informa si de a arata lumii realitatea faptelor. „Ucraina reprezinta cele mai mari aspiratii pe care ar trebui sa le împartasim cu totii” a spus Penn, adaugând: „Nu conteaza daca Ucraina este sau nu o tara NATO”.

Volodimir Zelenski, un actor presedinte

Superpower, analizeaza si figura unuia dintre protagonistii acestor pagini de istorie patate de sânge si durere, Volodymyr Zelensky, presedintele Ucrainei. Documentarul ne prezinta materiale de arhiva care prezinta un actor, un comediant, un om iubit de oameni, ironic dar si atent la nevoile tarii sale. Alternând formatele de filmare si filtrele fotografice, Sean Penn si Kaufman construiesc o poveste sincera si realista în cuvinte si imagini, pe fundalul cladirilor distruse, flacari deschise în unele colturi ale Kievului, însotite de coloana sonora a lui Justin Melland. „Nu-mi place Putin, este un bataus înfiorator care îl ameninta pe Zelensky si tara lui” a spus Penn, adaugând ca, în schimb, îl place pe presedintele ucrainean pentru faptul ca „nu exista nicio amenintare care sa-l sperie pe el, pe el si pe ucraineni”.

Razboiul în de aproape

Superpower este un documentar interesant, care se simte ca un thriller politic si pragmatic. Ofera informatii noi, implica si creste gradul de constientizare a publicului mondial cu privire la un razboi care este mai aproape decât îti poti imagina. De altfel, Penn nu este singurul chip cunoscut care apare în sprijinul cauzei, pe lânga el sunt colegi precum Miles Teller, într-un apel video. De asemenea, facem cunostinta cu câtiva protagonisti de prima linie precum piloti si soldati care vorbesc despre pregatirea lor si despre experienta lor în teren. „Daca nu esti pregatit sa câstigi, nu lupta”, îi spune presedintele actorului, confirmându-i reputatia sa de mare orator motivational care a inspirat o mare parte din poporul sau în aceasta aventura plina de provocari si obstacole. Sean Penn a spus ca Statele Unite trebuie sa accepte „un nivel de rusine” pentru ca nu au oferit Ucrainei ajutor de aparare mai devreme. „Daca Rusia câstiga, va fi o problema pentru toti”, a spus Penn.

Cautari asemanatoare: sean penn, aaron kaufman, film superpower, superpower documentarul sean penn ucraina, sean penn ucraina.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️