Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Taxa pe carbon ce este

Publicat pe 20 Aprilie 2023
Taxa pe carbon ce este

Taxa pe carbon ce este? Parlamentul European a aprobat taxa pe carbon: ce este si ce se schimba. Este o taxa pentru tarile din afara UE care importa produse în Uniunea Europeana, masurata pe baza emisiilor poluante. Parlamentul European a aprobat trei mecanisme fundamentale ale planului Fit for 55 împotriva crizei climatice: printre acestea se numara si taxa pe carbon pentru tarile care importa produse în UE. Iata ce este si ce efecte va avea de fapt.

Parlamentul European a aprobat cinci legi care constituie trei dintre „pilonii” proiectului Fit for 55 (Pregatiti pentru 55), strategia UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pâna în 2030 fata de nivelurile din 1990. Unul dintre acestea este asa-numita „Taxa pe carbon”, o taxa pentru tarile din afara UE care fac afaceri cu Uniunea Europeana, masurata pe baza emisiilor poluante.

Celelalte doua legi aprobate se refera la un sistem de comercializare a certificatelor de emisii, sau ETS, care va include si poluarea din aviatie si transportul maritim si, în final, Fondul social pentru clima. Toate cele trei reguli vor avea nevoie de aprobarea finala a Consiliului European pentru a intra în vigoare.

„Taxa pe carbon” a fost aprobata cu 487 de voturi pentru, 81 împotriva si 75 abtineri. Dupa cum sa mentionat deja, nu statele UE vor plati pentru aceasta, ci tarile terte importatoare. Parlamentul European a comunicat într-o nota ca este un sistem care are ca scop „încurajarea tarilor terte sa-si sporeasca ambitiile în materie de clima si sa se asigure ca eforturile globale si ale UE în domeniul climei nu sunt puse în pericol de relocarea productiei în tari din afara UE cu politici climatice mai putin ambitioase”.

Companiile care importa în UE o serie de produse deosebit de poluante în productia lor sau strategice (fier, otel, ciment, aluminiu, îngrasaminte, electricitate, hidrogen) vor trebui sa comunice câte emisii poluante au produs pentru a le produce. Apoi vor fi nevoiti sa cumpere „certificate de carbon” corespunzatoare pretului pe care ar fi trebuit sa-l plateasca pentru a produce aceleasi lucruri în Uniunea Europeana. În acest fel vor plati un fel de taxa masurata pe tonele de CO2 produse, pentru ca au produs acele bunuri într-un mod poluant.

Taxa pe carbon, în practica, a fost conceputa pentru a proteja companiile europene care trebuie sa respecte cerinte stricte în ceea ce priveste protectia climei si, în consecinta, costuri mai mari pentru productia lor. Tarile care nu au reguli foarte stricte, pe de alta parte, permit companiilor sa produca si sa-si vânda produsele la preturi mai mici.

Taxa pe carbon nu va fi introdusa imediat, ci, treptat, începând din 2026 si pâna în 2034. În acest fel se va încerca evitarea unei repercusiuni prea dure pentru partenerii comerciali ai Uniunii Europene. Pentru ca taxa pe carbon sa intre în vigoare, este înca necesara aprobarea oficiala a Consiliului European, care reuneste sefii de stat si de guvern ai UE.

Cealalta reforma aprobata de Parlamentul European este comercializarea certificatelor de emisii sau ETS. Acest sistem prevede „reduceri ale emisiilor în sectoarele acoperite de ETS, egale cu 62% fata de nivelurile din 2005, pâna în 2030”, a anuntat Parlamentul.

În practica, în anumite sectoare productive va exista o limita maxima a emisiilor poluante permise. Pentru a depasi acest prag va fi posibila achizitionarea de „actiuni” de la companii care, pe de alta parte, se vor situa sub limita impusa.

Vor exista un maxim de actiuni care pot fi tranzactionate în fiecare an, iar aceasta limita maxima va fi redusa treptat de la an la an. Vor exista si cote gratuite pentru afaceri, pentru a se adapta treptat la noul sistem, dar acestea vor fi reduse între 2026 si 2034 si apoi resetate complet.

Dupa cum sa mentionat, transportul aerian (care are deja un sistem similar va vedea cotele gratuite anulate pâna în 2026) si sectoarele maritime vor fi si ele incluse în ETS. Un mecanism similar (ETS II) va fi creat pentru transportul rutier si combustibilii pentru constructii începând din 2027 sau 2028, în functie de pretul energiei.

În cele din urma, Parlamentul European a votat si adoptarea unui fond social pentru clima. Este un fond care se va naste în 2026 si va fi destinat „gospodariilor vulnerabile, microîntreprinderilor si utilizatorilor de transport afectati în mod deosebit de saracia energetica”. Fondul va avea ca scop „asigurarea unei tranzitii climatice echitabile si incluzive din punct de vedere social” si va fi finantat partial din banii strânsi din vânzarea de actiuni în sistemul ETS II, cu o suma de pâna la 65 de miliarde de euro, si partial cu fonduri nationale.

Cautari asemanatoare: taxa pe carbon, taxa pe carbon ce este, parlamentul european a aprobat taxa pe carbon.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️