Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Vatican, Papa confirma normele anti-abuz si le extinde laicilor

Publicat pe 25 Martie 2023
Vatican, Papa confirma normele anti-abuz si le extinde laicilor

Vatican, Papa confirma normele anti-abuz si le extinde laicilor - Dupa aproape patru ani de experimente, Papa Francisc a publicat astazi o versiune actualizata a Motu Proprio „Vos estis lux mundi”, confirmând si extinzând normele de prevenire si combatere a abuzului sexual asupra minorilor si adultilor vulnerabili.

Dupa aproape patru ani de experimentare, dupa ce a consultat episcopatele si dicasteriile Curiei Romane, Papa Francisc a promulgat definitiv procedurile de prevenire si combatere a fenomenului abuzului sexual în cadrul bisericii catolice. Astazi a fost publicata noua versiune a motu proprio „Vos estis lux mundi”, care intra în vigoare pe 30 aprilie si o abroga pe cea anterioara din mai 2019 si confirma vointa de a continua lupta împotriva acestor crime.

Normativele

Cea mai semnificativa schimbare este extinderea normelor privind responsabilitatea episcopilor si a superiorilor religiosi si la „credinciosii laici care sunt sau au fost moderatori ai asociatiilor internationale ale credinciosilor recunoscute sau ridicate de Scaunul Apostolic, pentru faptele savârsite” în timp ce erau in functie. Au fost introduse multe alte modificari pentru a armoniza textul cu celelalte reforme de reglementare introduse din 2019 pâna în prezent. Printre acestea se numara, de exemplu, cea care priveste adultii „vulnerabili”. În timp ce anterior vorbeste despre „acte sexuale cu un minor sau cu o persoana vulnerabila”, noua versiune vorbeste despre o „crima împotriva poruncii VI a Decalogului savârsita cu un minor sau cu o persoana care are în mod obisnuit o utilizare imperfecta a ratiunii sau cu un adult vulnerabil”.

O alta modificare se refera la protectia celor care raporteaza un presupus abuz: în timp ce anterior se afirma ca nu i se poate impune nicio obligatie de tacere persoanei care sesizeaza, acum se adauga ca aceasta protectie trebuie extinsa, pe lânga cei care fac un raport, de asemenea „catre persoana care pretinde a fi jignit si martorilor”. Se întareste partea în care se cere sa se salveze „protectia legitima a bunei reputatii si a sferei private a tuturor persoanelor implicate”, precum si prezumtia de nevinovatie pentru cei cercetati în asteptarea responsabilitatilor lor.

Procedurile

Procedurile introduse în 2019 stabilesc cu exactitate modul de comportare în fata sesizarilor cazurilor de abuz si asigura ca episcopii si superiorii religiosi - acum si laicii din fruntea asociatiilor internationale - sunt raspunzatori pentru munca lor si sunt obligati - cu un precept legal universal stabilit – sa raporteze abuzurile de care au luat cunostinta. Documentul a inclus si continua sa includa nu numai hartuirea si violenta împotriva minorilor si adultilor vulnerabili, ci acopera si violenta sexuala si hartuirea rezultata din abuzul de autoritate. Aceasta obligatie include, asadar, si orice caz de violenta împotriva femeilor religioase de catre clerici, precum si cazul de hartuire a seminaristilor sau novicilor adulti.

Cautari asemanatoare: papa confirma normele anti-abuz, papa francisc, motu proprio.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️