Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

10 alimente pentru memorie

Publicat pe 27 Aprilie 2023
10 alimente pentru memorie

10 alimente pentru memorie - Pentru a functiona corect, creierul are nevoie de niste nutrienti esentiali. Sa vedem ce alimente sunt necesare pentru a mentine o sanatate mintala buna.

Creierul este unul dintre organele care consuma cea mai mare energie, aproximativ 20% din totalul caloriilor pe care le foloseste corpul nostru. Aceasta īnseamna ca actiuni precum gāndirea si studiul necesita multa energie. Pe de alta parte, este si adevarat ca stresul si oboseala pot duce la probleme de concentrare si memorie.

Īn perioadele de studiu intens sau de munca solicitanta din punct de vedere intelectual, este necesar sa se furnizeze creierului toti nutrientii necesari dezvoltarii functiilor cognitive īn cel mai bun mod posibil. Pentru a mentine creierul sanatos si pentru a preveni unele patologii precum tulburarile cognitive sau bolile neurodegenerative precum Alzheimer, exista anumite alimente pe care le putem consuma.

Alimente care mentin creierul sanatos

Nutritia adecvata este esentiala pentru a mentine creierul treaz si activ si pentru a preveni problemele cognitive. Sa vedem care sunt cele 10 alimente care ajuta la promovarea sanatatii creierului.

1. Peste bogat īn acizi grasi omega-3

Somonul, macroul si sardinele sunt printre pestii cei mai bogati īn acizi grasi omega-3. Acesti acizi grasi au proprietati antiinflamatorii si au capacitatea de a reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului rau din sānge, dar mai ales protejeaza functia creierului. Creierul este alcatuit īn mare parte din grasimi structurale, inclusiv acizi grasi esentiali. Aportul de Omega-3 permite memoriei si concentrarii sa functioneze corect si ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative.

2. Nuci

Nucile sunt un aliment excelent pentru a proteja creierul. Sunt alcatuite din 15% proteine si sunt o sursa importanta de acizi grasi omega-3 si omega-6. Nucile īmbunatatesc fluxul de sānge catre creier, prevenind accidentul vascular cerebral, ajuta memoria si concentrarea, previn īmbatrānirea celulara prematura, sunt energice si īmbunatatesc starea de spirit.

3. Seminte

Semintele sunt alimente bogate īn proteine si acizi grasi esentiali pentru o buna functionare a creierului. Este excelent si continutul de fibre, care stimuleaza senzatia de satietate, reduc absorbtia grasimilor si zaharurilor, stimuleaza peristaltismul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Īn seminte gasim si vitamine precum vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza si īmpotriva īmbatrānirii celulelor creierului. Semintele, īn special semintele de dovleac, sunt bogate īn magneziu, un mineral care īmbunatateste memoria si capacitatea de īnvatare.

4. Turmeric

Turmericul este un condiment care contine curcumina, o substanta cu o puternica actiune antiinflamatoare si antioxidanta, si face parte din curry. De asemenea, are capacitatea de a īmbunatati starea de spirit si memoria. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat īn American Journal of Geriatric Psychiatry, efectuat pe adulti cu deficiente usoare de memorie. Cei care au luat turmeric īn fiecare zi au avut īmbunatatiri ale memoriei īn comparatie cu cei care nu l-au luat. Prin urmare, turmericul ar putea fi util pentru prevenirea bolilor precum Alzheimer.

5. Ceai verde

Ceaiul verde este un aliment bogat īn antioxidanti, cum ar fi epigalocatechina. Datorita acestei prezente puternice, consumul regulat de ceai verde este capabil sa contracareze daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, care sunt responsabili de īmbatrānire si degenerescenta celulara, inclusiv leziuni cerebrale.

6. Broccoli

Broccoli contine o substanta anticanceroasa numita sulforafan, care are o puternica actiune anticanceroasa. Sulforafanul are capacitatea de a īmbunatati functiile cognitive īn urma traumatismelor capului la sobolani. Prin urmare, consumul de broccoli poate īmbunatati memoria si abilitatile de concentrare.

7. Sfecla rosie

S-a demonstrat ca consumul de suc de sfecla rosie īnainte de antrenament īmbunatateste functia si organizarea creierului. Sucul de sfecla rosie contine oxid nitric care are efecte puternice asupra capacitatii de raspuns a vaselor de sānge, chiar si a celor din creier. Sfecla rosie este, de asemenea, un aliment puternic remineralizant si mai ales bogat īn fier si nutrienti care favorizeaza producerea de globule rosii.

8. Oua

Ouale sunt o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata si de vitamine din grupa B. Īn 100 de grame de oua se gasesc si aproximativ 250 mg de colina, o substanta organica cu functie neuroprotectoare. Colina este implicata īn producerea sfingomielinei, responsabila de transmiterea impulsurilor nervoase, si a acetilcolinei, care regleaza unele functii ale sistemului nervos, cum ar fi starea de spirit.

9. Cacao

Cacao si ciocolata neagra cu un procent ridicat de cacao sunt alimente excelente pentru mentinerea sanatoasa a creierului. De fapt, acest aliment cacao este bogat īn polifenoli care īmbunatatesc fluxul sanguin cerebral, īmbunatatind īn consecinta functiile creierului. Īn plus, antioxidantii, abundenti īn cacao, protejeaza celulele neuronale de īmbatrānirea celulara. Cacao este bogata si īn magneziu, esential pentru transmiterea impulsurilor nervoase.

10. Fructe de padure

Fructele de padure sunt bogate īn antocianidine, substante cu actiune antioxidanta care cresc nivelul factorului neurotrofic cerebral (BDNF). Factorul neurotrofic al creierului este responsabil pentru sanatatea creierului, deoarece joaca un rol cheie īn reglarea functiei sinaptice si a plasticitatii creierului.

Cautari asemanatoare: 10 alimente pentru memorie, alimente pentru creier sanatos, alimente pentru memorie buna, alimente pentru creier, sanatate mintala, nutrienti esentiali pentru creier, pentru memorie buna, creier, memorie, bunastare mintala.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️