Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Afrodisiace naturale

Publicat pe 24 Aprilie 2023
Afrodisiace naturale

Afrodisiace naturale - In articolul general despre afrodisiace am vorbit despre aceste substante cu accent pe moralitatea si eficacitatea lor. Am ajuns asadar la concluzia ca, la fel ca remediile homeopate, alimentele si preparatele afrodisiace functioneaza mai ales atunci cand cei care le consuma sunt convinsi de eficacitatea lor (efect placebo).

Daca toti acesti factori de origine psihica lipsesc, multe produse cu un presupus efect afrodisiac isi pierd inexorabil eficacitatea. La urma urmei, daca ne gandim bine, dorinta sexuala este, de asemenea, profund legata de factori psihici, dar si fiziologici.

Remediile pe baza de plante recomandate in prezenta dorintei sexuale scazute sunt numeroase. Unele dintre acestea au la baza ierburi si plante bogate in substante ale caror proprietati nu sunt pe deplin intelese, dar care ar putea avea de fapt o importanta actiune afrodisiaca. Altele deriva din traditia populara, care a avut intotdeauna grija sa studieze virtutile stimulatoare ale plantelor si ierburilor.

Yohimba

Pausinystalia yohimbe este un arbore care creste in regiunile vestice ale continentului african (Nigeria, Camerun, Congo si Gabon). Un alcaloid puternic numit Yohimbine este facut din scoarta acestui copac.

Aceasta substanta, utilizata pe scara larga inainte de aparitia de Viagra (care nu poate fi considerata un afrodisiac), este utilizata in tratamentul disfunctiei erectile.

Yohimbina are capacitatea de a elibera si dilata vasele penisului, crescand fluxul de sange si, in consecinta, consistenta si durata erectiei (actiune inhibitoare asupra receptorilor a-2 care stimuleaza contractia muschiului neted vascular). Aceasta substanta este cunoscuta si pentru presupusele sale efecte de slabire legate de stimularea sistemului adrenergic (secretie crescuta de catecolamine).

Datorita efectelor secundare, acest medicament este interzis in unele tari. Acest alcaloid poate provoca migrene severe, insomnie si hipertensiune arteriala.

Dozare: 5 pana la 6 mg de administrat de trei ori pe zi timp de opt saptamani. Cand vine vorba de preparate pe baza de plante, nivelurile de aport depind de produsul care poate fi mai mult sau mai putin concentrat si purificat.

Muira Puama

Muira Puama este un copac mic care creste salbatic in Brazilia de-a lungul malurilor raului Amazon. Din radacini si tulpina se obtin alcaloizi interesanti care sunt capabili, sa vindece disfunctiile sexuale atat la barbati, cat si la femei. Aceste substante stimuleaza vasodilatatia periferica, datorita productiei crescute de oxid nitric.

Cercetarile asupra posibilelor efecte ale acestei plante au aratat ca, in doze mari, extractele de Muira Puama altereaza coordonarea miscarilor din cauza cresterii acetilcolinei in muschi rezultata din inhibarea masiva a colinesterazei (o enzima care descompune acetilcolina, un neurotransmitator important).

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o planta tipica medicinei populare chineze dar si bine cunoscuta in tarile occidentale.

Proprietatile sale afrodisiace sunt legate de continutul in terpenlactone si glicozide ginkgo flavone. Ambele clase de substante cu o denumire nu foarte linistitoare sunt de fapt foarte utile in reglarea functiei circulatorii. Actiunile lor vasodilatatoare sunt folosite nu numai pentru a creste dorinta sexuala, ci si pentru efectul lor adjuvant in tratamentul bolii Alzheimer.

Extractele de ginkgo nu trebuie utilizate in combinatie cu agenti antiplachetari, cum ar fi heparina si aspirina, si produse care cresc aciditatea gastrica, cum ar fi usturoiul si salcia.

Maca

Radacinile de Maca, cunoscute si sub denumirea de Ginseng Peruvian, sunt folosite pentru proprietatile lor energetice, afrodisiace si reparatoare. Fiind bogat in vitamine si fitohormoni, extractul de Maca ar putea creste in mod natural nivelul de testosteron (din care ar deriva presupusul efect afrodisiac), dorinta sexuala si cantitatea de spermatozoizi produsa.

Tot in acest caz exista mai multe studii care marturisesc proprietatile afrodisiace ale preparatelor pe baza de Maca. Alaturi de acestea mai sunt si altele care, asa cum se intampla adesea, le neaga prompt, evidentiind absenta presupuselor efecte benefice. Potrivit acestor studii, extractele de Maca nu isi pot indeplini promisiunile si nu cresc in mod apreciabil dorinta sexuala si nivelul hormonal.

Damiana

Damiana este o planta originara din Mexic si din sudul Statelor Unite. Extractele acestei plante au fost utilizate pe scara larga de mexicani ca un puternic afrodisiac util atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Din pacate, chiar si in acest caz exista o lipsa de dovezi stiintifice clare cu privire la proprietatile reale ale plantei. Un studiu sugereaza ca unele substante prezente in Damiana pot avea efecte asemanatoare progesteronului si, prin urmare, ar putea contribui la reglarea ciclului menstrual si la cresterea libidoului la femei.

L-Arginina

L-Arginina este un aminoacid care regleaza numeroase functii ale corpului. Dintre toate aceste functii, arginina intervine si in sinteza oxidului nitric, substanta care induce vasodilatatie prin scaderea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange a tesuturilor. Acest efect ar putea contribui cumva la cresterea dorintei si a performantei sexuale prin cresterea aportului de sange in organele genitale.

Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris este o planta care a fost folosita de multe secole in medicina traditionala chineza si indiana. Mai multe cercetari atribuie acestei plante cu proprietati afrodisiace marcate capabile sa creasca fertilitatea masculina si feminina prin compensarea oricaror deficiente hormonale. Evident, nici in acest caz nu pot lipsi studii care dovedesc exact contrariul.

Ar mai ramane de examinat alte trei plante (Tongkat Ali sau Eurycoma longifolia; Fo-Ti sau Polygonum multiflorum; epimedium sau Epidmedium Sagittatum) dar prefer sa ma opresc aici si sa inchei cu o scurta reflectie.

La sfarsitul acestui articol, chiar si cei mai distrati dintre cititori au inteles probabil ca eficacitatea afrodisiacelor naturale deriva in mare parte din traditiile locale si din cateva studii, adesea fara nicio baza stiintifica (sa nu mai vorbim de posibilele efecte secundare si interactiuni cu alte medicamente sau boli).

Daca lipsa de dorinta este importanta, este indicat sa contactati un medic specialist care va incerca sa rezolve problema colaborand cu alte figuri importante, precum psihologul si insusi herbalistul.

La sfarsit, subliniez importanta activitatii fizice si a unei alimentatii sanatoase. Placerea de miscare si de a fi alaturi de ceilalti, asociata cu imbunatatirea estetica si functionala a corpului, este de fapt capabila sa ofere siguranta si stima de sine, imbunatatind totodata dorinta si performanta sexuala.

Ti-a placut articolul nostru? Distribuie-l pe Facebook si pe Twitter, astfel vei contribui si tu la sanatatea si bunastarea oamenilor din jurul tau.

Cautari asemanatoare: afrodisiace naturale.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️