Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Alimente anticancer

Publicat pe 4 Mai 2023
Alimente anticancer

Alimente anticancer - Sunt multe alimente care sunt promovate pentru posibilele lor abilitati preventive, dar este corect sa vorbim de „superalimente” anti-cancer? Este într-adevar un singur aliment capabil sa ne protejeze de dezvoltarea tumorilor? În acest articol, vom încerca sa raspundem la aceasta întrebare si sa descoperim câteva alimente care, mai mult decât altele, ne pot ajuta în prevenire.

Ca exista o corelatie puternica între ceea ce mâncam si prevenirea acestei boli este o realitate stabilita de comunitatea stiintifica. Ceea ce multi oameni s-ar putea întreba, totusi, este daca este suficient sa manânci un anumit aliment mai des pentru a reduce riscul de cancer. În prezent, comunitatea stiintifica este de parere ca nutritia joaca un rol foarte important în prevenirea cancerului. Ceea ce studiile arata din ce în ce mai clar este ca o dieta variata si echilibrata are o functie protectoare pentru organism, atât de mult încât aproximativ 40 la suta din tumori ar putea fi prevenite cu un stil de viata corect, care include si obiceiuri nutritionale sanatoase si echilibrate.

Chiar daca nu exista „super-alimente” anticancer, comunitatea stiintifica a identificat alimente care, mai mult decât altele, au o functie protectoare mai mare si care, prin urmare, este indicat sa fie introduse în alimentatie sau consumate mai des. Sa vedem câteva dintre ele:

Ceai verde

Ceaiul verde este cel mai bogat în polifenoli si în special în epigalocatechina. Ceaiul verde provine din prelucrarea la abur a frunzelor proaspat culese ale plantei Camellia Sinensis, iar acesta este singurul proces de obtinere a ceaiului care mentine epigalocatechina stabila. Aceasta molecula, pe lânga faptul ca s-a dovedit ca are proprietati anticancerigene, este si un excelent antioxidant, are efecte hepatoprotectoare si, de asemenea, drenante. Soiurile cele mai bogate in polifenoli sunt cele japoneze si pentru a aduce aceste substante in bautura este important sa lasi frunzele la infuzat cel putin 8-10 minute.

Fructe de padure

Afinele, coacaze, zmeura, macese, catina, mure, fragi, etc apartin familiei fructelor de padure. Aceasta familie de plante contine diverse substante apartinând clasei polifenolilor care au activitate preventiva în dezvoltarea tumorilor. Substantele în cauza sunt acidul elagic, antocianidinele si proantocianidinele. Aceste substante se pastreaza bine chiar daca sunt congelate asa ca puteti folosi produse congelate pentru a avea o sursa de fructe de padure pe tot parcursul anului.

Omega 3

Omega-3 sunt acizi grasi esentiali pentru organism. S-au dovedit deja a avea efecte benefice asupra nivelului cardiovascular, antiinflamator, hormonal si asupra problemelor de obezitate; Prin urmare, Omega 3 actioneaza la diferite niveluri de sanatate a corpului prin echilibrarea productiei de prostaglandine. Omega 3 se gasesc în alimente precum pestele gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele, semintele de in si uleiul de cânepa. Activitatea lor antitumorala este legata de activitatea antiinflamatoare.

Rosii

Efectele anticancer ale rosiilor sunt legate de prezenta unui anumit carotenoid numit licopen. Aceasta substanta este responsabila si de culoarea rosie a acestei legume si a altor fructe (pepene verde, grapefruit roz de exemplu). Mecanismele prin care licopenul reduce dezvoltarea cancerului sunt înca neclare. Aceste alimente pot fi consumate atât proaspete, cât si sub forma de suc si ofera, de asemenea, cantitati mari de vitamine si minerale.

Citrice

Citricele contin diverse substante apartinând claselor de polifenoli si terpene, despre care s-a observat ca reduc incidenta tumorilor sistemului digestiv.

Vin rosu

Vinul rosu contine nu doar alcool, ci si numeroase substante, apartinand clasei de polifenoli, in special resveratrol, care au efecte benefice asupra sanatatii. Resveratrolul, de fapt, s-a dovedit a avea o actiune anticancerigena similara cu cea a unor medicamente. Atentie însa sa nu abuzati de aceasta bautura, deoarece utilizarea excesiva aduce mai mult rau decât bine sanatatii. Paharul clasic pe zi este cantitatea potrivita pentru a exploata efectele benefice ale polifenolilor continuti in vin fara a avea efecte nocive datorate alcoolului.

Concluzii

Astazi, nu exista un remediu eficient pentru orice tip de cancer. În ciuda numeroaselor progrese în medicina cancerului, înca nu putem rezolva aceste boli. Cu toate acestea, putem face tot posibilul pentru a preveni aparitia si dezvoltarea tumorilor; în acest sens, natura ne-a oferit multe instrumente pentru a face acest lucru! Din ce în ce mai multe studii arata cum unele obiceiuri alimentare sunt capabile sa ne dea o mâna de ajutor în sarcina dificila a prevenirii. Astazi stim ca consumul regulat al anumitor alimente poate ajuta la prevenirea cancerului; obiceiurile noastre alimentare ne pot determina, prin urmare, sanatatea viitoare.

Cautari asemanatoare: alimente anticancer.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️