Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce este TikTok

Publicat pe 17 Aprilie 2023
Ce este TikTok

Ce este TikTok si cum functioneaza: de la profil la productia de continut. TikTok este una dintre cele mai populare aplicatii din lume: haideti sa aflam cum sa o instalati pe dispozitivele Android si iOS, caracteristicile sale si cum sa o folositi.

Într-un timp foarte scurt, TikTok a devenit una dintre cele mai cunoscute aplicatii din lume, populara în special printre cei foarte tineri. Nascut în 2016 si cunoscut initial sub numele de Musical.ly, si-a schimbat numele în 2018, pastrând în acelasi timp multe dintre cele mai populare caracteristici. Faima sa, de-a lungul timpului, a crescut exponential si astazi este pe deplin una dintre cele mai utilizate platforme, în special de generatia Z.

Dar ce este TikTok cu adevarat si cum este folosit? Este în esenta o aplicatie, disponibila pentru dispozitivele Android si iOS si utilizabila si pe PC printr-o versiune web. Permite publicarea de scurte videoclipuri originale, cu adaos de efecte speciale, muzica si sunete datorita numeroaselor instrumente de editare disponibile.

TikTok, desi îsi gaseste puterea în crearea si realizarea de continut, este mult mai mult decât o simpla aplicatie de video-sharing.”

De fapt, poate fi considerata din toate punctele de vedere o adevarata retea de socializare, în care utilizatorii interactioneaza între ei, îsi împartasesc creativitatea si dobândesc urmaritori. Si la fel ca si alte retele sociale, de exemplu Facebook si Instagram, reprezinta un instrument de comunicare puternic care poate fi folosit si în strategiile de marketing digital ale companiilor pentru atingerea obiectivelor comerciale.

Pentru a utiliza TikTok, crearea unui cont nu este neaparat necesara. Cei care nu se înregistreaza însa, în timp ce pot viziona videoclipurile conturilor publice, renunta la un numar mare de functii care fac experienta completa si plina de satisfactii.

Crearea si partajarea continutului si interactiunea cu alti utilizatori poate parea complexa la început, datorita numeroaselor posibilitati pe care le ofera acest instrument. Cu toate acestea, odata ce ati învatat principalele caracteristici, utilizarea acestuia este simpla si intuitiva.

Download TikTok pentru Android si iOS

Pentru a începe sa utilizati TikTok trebuie mai întâi sa descarcati aplicatia, care este disponibila gratuit atât pentru dispozitivele Android (de la versiunea 4.4 în sus) cât si pentru cele echipate cu sistem de operare iOS. Pentru a putea face acest lucru este nevoie de câtiva pasi simpli care dureaza foarte putin timp.

Pentru a descarca TikTok pe dispozitive cu sistem de operare Android, trebuie mai întâi sa va asigurati ca sunteti conectat la internet si sa deschideti Play Store. În Play Store, pur si simplu scrieti „TikTok” în bara de cautare, apasati lupa din dreapta jos a tastaturii si localizati printre rezultate aplicatia oficiala a platformei, dezvoltata de TikTok Pte. Ltd.

În acest moment, trebuie doar sa apasam pe rezultatul care ne intereseaza si, în final, pe butonul verde „instalare”: va începe imediat descarcarea aplicatiei, care va fi disponibila pe dispozitiv în scurt timp si gata de a fi folosita.

Chiar si pentru dispozitivele Apple echipate cu sistemul de operare iOS, cum ar fi iPhone si iPad, procesul de descarcare este foarte simplu. În primul rând este necesar sa deschideti App Store si sa scrieti TikTok în bara de cautare situata în partea de sus a ecranului si sa cautati, printre rezultatele obtinute, aplicatia oficiala a platformei dezvoltate de TikTok Pte. Ltd.

Dupa identificarea aplicatiei, care ocupa, în general, prima pozitie printre rezultatele cautarii, pur si simplu atingeti pictograma, faceti clic pe „obtineti” si confirmati intentia de a o descarca introducând parola Apple ID, Face ID sau Touch ID. Descarcarea va începe imediat, iar aplicatia va fi disponibila si utilizabila pe dispozitivul dvs. în cel mai scurt timp.

Cum sa faci un cont de TikTok

Odata descarcata, aplicatia poate fi folosita pentru a viziona videoclipuri realizate si distribuite de imensa comunitate TikTok. Fara a continua cu înregistrarea, va putea fi vizualizat însa doar continutul utilizatorilor care au un profil public. Pentru a profita de platforma TikTok la maximum de functii, va fi deci necesar sa va înregistrati.

Cum sa faci un profil personal TikTok?

Pentru a începe procesul de înregistrare, care este permis tuturor persoanelor cu vârsta de cel putin 13 ani, trebuie sa deschideti aplicatia si apoi selectati elementul „Înregistrare”.

În acest moment, se va putea alege metoda de înregistrare pe care o preferam dintre cele propuse: prin e-mail sau numar de telefon sau prin accesare din contul Facebook, Google, Twitter, Instagram sau Apple, recuperând astfel datele direct de pe aceste platforme.

Daca ati ales sa va creati un nou profil folosind adresa de e-mail sau numarul de telefon, se va deschide un formular în care vi se va cere sa introduceti câteva date importante: în primul rând, data nasterii, e-mailul sau numarul de telefon si, în final, parola de acces. Aceasta trebuie sa contina în mod obligatoriu un minim de 8 caractere si sa nu depaseasca 20. Trebuie sa fie compusa dintr-un amestec de cifre, litere si caractere speciale.

Dupa ce ati urmat solicitarile TikTok pentru înregistrare, profilul utilizatorului este oficial creat si, prin urmare, se va putea continua cu personalizarea lui în toate partile sale.”

În zona „editeaza profilul”, care poate fi accesata prin pictograma „profil” din coltul din dreapta jos al ecranului, va fi de fapt posibila introducerea propriei imagini de identificare (facuta în timp real sau alegând dintre cele deja prezente pe dispozitiv si încarcarea acesteia pe platforma) sau un videoclip personal (prin înregistrarea sau încarcarea acestuia de pe smartphone).

Mai mult, în zona de editare a profilului, va fi posibil sa schimbati si numele de utilizator, sa conectati contul altei retele sociale (cum ar fi Instagram sau YouTube) si sa selectati preferinta de limba pentru a face experienta pe platforma cât mai satisfacatoare.

Cum sa gasesti videoclipuri, sa le distribui si sa comentezi

Am descarcat aplicatia si ne-am înregistrat. Prin urmare, a sosit momentul sa explorezi platforma, sa urmaresti si sa partajezi continut si, mai ales, sa interactionezi cu alti utilizatori si sa te bucuri din plin de experienta. La început, gasirea a ceea ce cautam si posibilitatea de a efectua toate actiunile pe care le dorim poate parea complexa si s-ar putea sa ne întrebam cum sa gasim videoclipurile care ne intereseaza. Aplicatia, însa, este extrem de intuitiva si, în scurt timp si cu putina experienta, devii capabil sa stapânesti toate instrumentele si sa le exploatezi întregul potential.

În fata ecranului de pornire, puteti vedea videoclipurile postate de cele mai populare personaje ale momentului.”

În partea de sus a dispozitivului se va putea selecta ce categorie de continut sa vedeti: apasând pe elementul „following”, de fapt, vor fi afisate doar cele create de utilizatorii carora le suntem urmaritori, în timp ce printre cele „pentru tine”, le vom gasi pe toate cele mai relevante si interesante, care ne-ar putea placea conform unei analize efectuate de platforma pe baza interactiunilor noastre, a intereselor noastre si a actiunilor altor utilizatori.

Foarte interesanta pentru utilizatori este functia „Exploreaza” a aplicatiei, care va permite sa vizualizati un numar mare de tipuri diferite de continut: videoclipuri, hashtag-uri, creatori de tendinte si sponsorizari. Pentru a accesa aceasta sectiune, atingeti butonul „Exploreaza”, prezent printre pictogramele din partea de jos a ecranului.

Tabloul de bord al sectiunii „Exploreaza” va afisa sunetele, videoclipurile, hashtag-urile si utilizatorii care sunt în tendinte si care atrag cel mai mult atentia comunitatii. Cu toate acestea, pentru a cauta continut mai specific, va fi necesar sa folositi bara de cautare din partea de sus a ecranului si sa introduceti cuvintele cheie cât mai precis posibil. Rezultatele vor fi împartite în urmatoarele categorii:

  • Populare
  • Conturi
  • Videoclipuri
  • Sunete
  • LIVE
  • Hashtag

De asemenea, creatorii îsi pot clasifica videoclipurile si le pot grupa în liste de redare pentru a le vizualiza cu usurinta de catre alti utilizatori. Întelegerea continutului care face parte din acesta este simpla: va fi indicata în partea de jos a videoclipului cu butonul „Playlist”. Facând clic pe el, aplicatia va afisa tot continutul care a fost introdus si derulând în sus si în jos va fi posibil sa le vizualizati. Playlisturile sunt, deci, prezente si în profilul utilizatorului care le-a creat.

TikTok, pe lânga faptul ca este o platforma de partajare video, este o adevarata retea sociala bazata pe interactiunile dintre utilizatori. Ei pot aprecia, trimite mesaje, comenta si distribui sunete, videoclipuri în tendinte si profiluri de creatori. La fel ca pe alte retele sociale, utilizatorii pot urmari conturile pe care le considera cele mai interesante si, la rândul lor, pot avea urmaritori.

Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa apasati butonul „Urmariti” de pe paginile utilizatorilor individuali. Mai mult, o alta metoda de a deveni adepti ai profilurilor care publica videoclipuri similare cu interesele noastre este sa faceti clic pe pictograma lor atunci când videoclipurile lor sunt afisate în tabloul de bord al sectiunii „pentru tine”.

Este extrem de simplu sa-ti exprimi satisfactia pentru ceea ce posteaza si distribuie altii.”

Pentru a „aprecia”, de fapt, trebuie doar sa faceti clic pe mica inima alba situata în partea dreapta a continutului. Odata apasat, acesta va schimba culoarea în rosu. De asemenea, puteti obtine acelasi rezultat facând dublu clic pe videoclip.

Indicarea videoclipurilor care va plac are o dubla functie: nu numai ca este un semn de apreciere, dar va permite si sa le gasiti mai usor. De fapt, toate vor fi adunate într-o singura sectiune, care poate fi accesata facând clic pe „profil” din dreapta jos si apoi pe pictograma în forma de inima situata în panoul din dreapta.

De asemenea, este posibil sa raportam continut care nu ne place. Când dam peste un videoclip care nu ne convine, tinând apasat, vor aparea diferite optiuni. Printre acestea va fi butonul „Nu ma intereseaza”. Raportându-le în acest fel, platforma va arata utilizatorului din ce în ce mai putine videoclipuri care nu sunt interesante pentru el.

Pe lânga „like”, o alta modalitate de a interactiona cu continutul este adaugarea de comentarii. Sa aleaga cine o poate face este însusi creatorul, care poate decide sa permita tuturor sa comenteze (doar daca contul este public), follower (doar pentru conturile private) sau prietenii (cei care urmaresc utilizatorul si pe care acesta, la rândul sau, îi da follow).

Utilizatorul îsi poate introduce propriul comentariu facând clic pe butonul „comentare” care se afla în dreapta fiecarui videoclip TikTok si este caracterizat de o pictograma cu balon de vorbire, apoi selecteaza „adauga comentariu” si, dupa ce a scris si introdus mesajul, emoticoane si mentiuni, apasati butonul de trimitere. Oricine va avea ocazia sa citeasca si sa raspunda la comentarii.

În cele din urma, pentru a distribui videoclipurile TikTok trebuie doar sa faceti clic pe „share”, pictograma din partea dreapta a continutului reprezentata de o sageata. Optiunile disponibile vor fi diferite: puteti reposta, trimite altor utilizatori TikTok sau terte parti printr-o platforma externa (cum ar fi WhatsApp, Instagram, Facebook, Messenger si Telegram) sau printr-un link.

Daca autorul videoclipului permite acest lucru, va fi posibil sa descarcati continutul pe dispozitivul dvs. facând clic pe pictograma „share” si selectând „salvare videoclip” din optiunile oferite. Descarcarea va începe în scurt timp.

Cum se face un videoclip pe TikTok?

Pe lânga vizionarea continutului postat de alti utilizatori, pe TikTok poti sa-ti faci propriile videoclipuri rapid si usor si sa-ti dai drumul imaginatiei profitând de gama larga de instrumente de editare pe care platforma le pune la dispozitie.

Primul pas pe care trebuie sa îl faceti pentru a realiza un videoclip este sa faceti clic pe butonul [+] din centrul de jos al ecranului si sa permiteti, daca vi se solicita, accesul la microfonul si camera dispozitivului pe care îl utilizati.

Actiunile care pot fi efectuate în ecranul de înregistrare sunt diferite: puteti întoarce camera, trecând de la cea posterioara la cea frontala si invers, puteti creste viteza de redare, puteti adauga filtre, sunete si îmbunatati calitatea imaginilor. De asemenea, va fi posibil sa adaugati efecte vizuale sau sa încarcati videoclipuri stocate în memoria dispozitivului.

Înainte de a realiza videoclipul, este posibil sa setati durata maxima, alegând sa faceti un continut de 15 secunde, 60 de secunde sau 3 minute. Odata ce toate setarile au fost modificate, pentru a începe înregistrarea, pur si simplu tineti apasat butonul rosu din centrul de jos al ecranului.

Mai mult, aplicând cronometrul prezent printre instrumentele listate în partea stânga a ecranului, timpii de înregistrare pot fi ajustati, indicând punctele de oprire. Facând clic pe butonul „începe înregistrarea” prezent în aceasta functie, va fi posibil sa filmezi propriul tau videoclip TikTok fara a tine apasat butonul rosu.

Odata ce înregistrarea video este terminata, platforma va permite sa faceti modificari suplimentare, inserând sunete, efecte, texte, sticker si voci. De asemenea, va fi posibil sa adaugati subtitrari si sa dublati cu propria voce peste videoclipul înregistrat.

Odata ce avem rezultatul dorit, este timpul sa publicam si sa aratam comunitatii ceea ce am creat.”

Dar mai întâi, este un ultim pas de facut. De fapt, este indicat sa adaugati o scurta descriere a videoclipului creat, inserând hashtag-urile potrivite pentru a permite utilizatorilor sa-l gaseasca cu usurinta, mentiuni daca este necesar si o coperta.

Mai mult, printre setari, va fi posibila etichetarea altor conturi, selectarea publicului care poate vedea videoclipul, activarea sau dezactivarea comentariilor, permiterea dueturilor si functia „stitch” si optiunea de a distribui automat continutul pe alte platforme precum WhatsApp, Instagram, Facebook.

Facând clic pe butonul „publicare”, videoclipul va fi în sfârsit vizibil pentru alti utilizatori TikTok, care îl vor putea aprecia, comenta si distribui (pe baza optiunilor alese de utilizator) si va fi prezent pe peretele creatorului.

Cum se utilizeaza TikTok Web

TikTok este o aplicatie care este utilizata în principal pe dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri si tablete. Cu toate acestea, nu toata lumea stie ca versiunea sa web poate fi accesata de pe un computer cu conexiune la internet.

Pentru a accesa TikTok de pe desktop prin intermediul computerului personal, trebuie mai întâi sa accesati site-ul oficial al platformei si sa va conectati cu adresa de e-mail sau numarul de telefon introdus în timpul înregistrarii, sau prin alte platforme precum Facebook, Google, Twitter, Instagram si contul Apple. Dupa introducerea parolei, veti avea acces la versiunea desktop a aplicatiei.

O alta posibilitate de a va autentifica rapid fara a introduce datele de conectare este sa utilizati codul QR. În acest caz, trebuie sa deschideti aplicatia de TikTok pe dispozitivul dvs. mobil, accesati sectiunea „exploreaza” si faceti clic pe butonul [-] din partea dreapta sus a dispozitivului. Se va deschide un ecran care va va permite, folosind camera, sa scanati codul care apare pe ecranul computerului pentru a obtine acces direct la profilul dvs.

Structura ecranului web TikTok este extrem de intuitiva si foarte asemanatoare cu ceea ce este afisat si pe dispozitivele mobile. De fapt, exista sectiunea „Pentru tine”, unde sunt prezentate toate videoclipurile care pot fi de interes pentru utilizator sau care au obtinut numeroase interactiuni si un rating ridicat de aprobare si exista sectiunea „urmarita”, unde în schimb sunt prezentate toate continuturile publicate de conturile carora utilizatorul este urmaritor.

Functiile care pot fi folosite cu versiunea web a TikTok sunt foarte limitate în comparatie cu cele prezente pe dispozitivele mobile: de fapt, este imposibil sa creezi videoclipuri noi prin înregistrare. Cu toate acestea, este permisa încarcarea celor deja prezente pe computer, adaugarea unei descrieri si hashtag-uri, o coperta, setarea audientei care poate vedea continutul, selectarea actiunilor pe care le poate efectua comunitatea (comentarii, duete si stitch) si, apoi, se poate publica.

În cele din urma, în versiunea web a TikTok, este posibil sa vizionezi toate videoclipurile publicate de comunitate si sa explorezi toate tipurile de continut de pe platforma. Toate interactiunile dintre utilizatori, cum ar fi trimiterea de mesaje, adaugarea de comentarii si „apreciere” sunt permise la fel ca pe smartphone-uri si tablete.

Pe scurt, cea oferita de TikTok este o lume a posibilitatilor infinite, în care utilizatorii îsi pot da liber creativitatii si imaginatiei, creând videoclipuri originale si captivante, iar companiile gasesc noi oportunitati de a-si sponsoriza serviciile si produsele.

Numeroasele instrumente puse la dispozitia utilizatorilor de catre platforma, capacitatea de a adauga rapid si usor modificari sunt adevarata forta de atractivitate a aplicatiei care, fara îndoiala, este destinata sa aiba un succes din ce în ce mai mare.

Cum functioneaza algoritmul TikTok

TikTok este printre cele mai utilizate retele sociale ale momentului, în special de utilizatorii mai tineri. Postarea de videoclipuri scurte amuzante, participarea la provocari, colaborarea la crearea de continut captivant, le permite sa comunice cu colegii si sa-si dezlantuie creativitatea.

Chiar si companiile au decis sa exploateze puterea platformei, creând profiluri profesionale si investind în campanii de publicitate. Pentru a avea succes, trebuie sa stiti cum functioneaza algoritmul TikTok.

Cu cât cresc mai multi utilizatori înscrisi pe reteaua de socializare, cu atât va fi mai greu pentru toata lumea sa obtina rezultate bune în ceea ce priveste vizibilitatea. Pentru a se asigura ca strategiile de comunicare dezvoltate functioneaza si ca continuturile pot ajunge la un numar cât mai mare de utilizatori posibil, acestea trebuie create într-un mod în care platforma le considera deosebit de interesante.

TikTok afiseaza numai videoclipuri potential interesante în sectiunea aplicatiei „Pentru tine”: cu cât se creeaza mai mult continut de calitate, cu atât este mai probabil sa fie afisat altor conturi.”

Hashtag-urile sunt unul dintre cele mai importante elemente de inclus atunci când postati continut pe TikTok. Reteaua de socializare tinde sa arate videoclipuri care le contin pe cele mai populare ale momentului. Folositi-le cu moderatie: inserarea celor prea populare ar putea fi vazuta ca o încercare de a trimite spam.

Utilizatorii urmariti, interactiunile explicite, aprecierile si distribuirile dau algoritmului un semnal clar despre ceea ce îi place utilizatorului. TikTok îsi va propune sa-i arate doar videoclipuri care se potrivesc gusturilor lui. Inserarea celor mai folosite sunete si urmarirea tendintelor favorizeaza o crestere a vizualizarilor. Ceea ce nu influenteaza diseminarea continutului este numarul de urmaritori ai contului care le publica.

Este indicat sa aveti grija de descriere, unde trebuie introduse informatii coerente, exacte si captivante despre videoclipul publicat. În cele din urma, algoritmul ia în considerare setarile contului, preferintele de limba si locatia geografica.

Cum se sterge un cont TikTok

TikTok este cea mai populara retea sociala printre utilizatorii tineri care gasesc continut interesant, informativ si distractiv pe platforma. Cei mai talentati reusesc sa produca videoclipuri care devin virale sau inspira pe multi altii.

Numarul de abonati la reteaua de socializare a crescut dramatic. Chiar si adultii, intrigati de platforma, s-au înscris si au reusit sa gaseasca spatiu într-un loc virtual care parea destinat doar generatiilor mai tinere. Publicul este acum eterogen, iar continuturile prezente sunt capabile sa satisfaca cele mai diverse nevoi.

Aplicatia este extrem de intuitiva si functiile oferite creatorilor sunt numeroase. Pot fi create diferite tipuri de videoclipuri, profitând de un set mare de instrumente care sunt actualizate constant pentru a asigura o experienta pozitiva. Chiar daca TikTok este apreciat de majoritatea celor care îl folosesc, unii ar putea dori sa-si sterga contul de pe TikTok.

Stergerea contului dvs. TikTok, si stergerea oricarui continut publicat este posibila. Acest lucru necesita câtiva pasi simpli.”

Înainte de a va sterge definitiv contul de pe TikTok, trebuie sa stiti ca toate videoclipurile, continutul publicat si informatiile introduse vor fi sterse si nu vor mai putea fi recuperate. Daca nu doriti sa pierdeti ceea ce a fost produs, este o idee buna sa salvati toate elementele dorite.

Stergerea definitiva nu este imediata. TikTok a prevazut o perioada de 30 de zile de la începerea procedurii în care este posibil sa-ti recuperezi contul cu tot continutul. Dupa 30 de zile, anularea va fi ireversibila si pentru a reveni la utilizarea platformei în deplina functionalitate, va fi recomandabil sa creati un cont nou.

Stergerea contului TikTok nu este posibila de pe desktop, se poate face doar prin aplicatia oficiala. Este gratuit si poate fi descarcat rapid pe toate dispozitivele echipate cu sistem de operare iOS sau Android.

Cautari asemanatoare: tiktok, ce este tiktok.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️