Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce inseamna termenul diaspora si de unde vine

Publicat pe 4 Martie 2024
Ce inseamna termenul diaspora si de unde vine

Ce inseamna termenul diaspora si de unde vine - Termenul diaspora este folosit frecvent pentru a desemna comunitatile de romani care traiesc in afara granitelor tarii de origine, fie temporar, fie permanent. Dar care este istoria si semnificatia acestui cuvant?

Originea termenului diaspora

Cuvantul diaspora provine din limba greaca si inseamna “imprastiere”, “dispersare”. El a fost folosit initial pentru a desemna exilul poporului evreu din Palestina dupa distrugerea Ierusalimului de catre regele babilonian Nabucodonosor al II-lea, in secolul al VI-lea i.Hr. Ulterior, termenul a fost aplicat si altor comunitati evreiesti care s-au stabilit in diferite regiuni ale lumii, pastrandu-si identitatea religioasa si culturala.

Extensia termenului diaspora

Astazi, prin extensie, termenul diaspora se refera la orice grup etnic care traieste in afara granitelor tarii de origine, indiferent de motivele sau circumstantele plecarii. Termenul a patruns in limba romana din limba franceza, care la randul ei il imprumutase din limba greaca.

Diaspora romana

Diaspora romana este formata din milioane de cetateni romani care locuiesc sau lucreaza in strainatate, precum si din minoritatile istorice de romani care traiesc in statele vecine Romaniei (Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria etc.). Diaspora romana este una dintre cele mai mari din Europa si din lume, avand o prezenta semnificativa in Italia, Spania, Germania, Franta, Marea Britanie, SUA, Canada etc.

Rolul diasporei romane

Diaspora romana are un rol important in dezvoltarea economica, sociala si culturala a Romaniei. Prin remitentele trimise in tara, diaspora contribuie la cresterea nivelului de trai al familiilor ramase acasa si la stimularea consumului intern. Prin participarea la alegeri, diaspora influenteaza procesul politic si democratic din Romania. Prin pastrarea si promovarea limbii, culturii si traditiilor romanesti, diaspora contribuie la afirmarea identitatii nationale si la consolidarea imaginii Romaniei in lume.

Ce inseamna sa fii roman in diaspora?

Ce inseamna sa fii roman in diaspora? Aceasta intrebare nu are un raspuns simplu sau unic, ci depinde de experienta si perspectiva fiecarui individ. Diaspora romaneasca este una dintre cele mai mari si mai diverse din Europa, cuprinzand peste 5 milioane de persoane care traiesc in afara granitelor tarii. Unii dintre ei au plecat din motive economice, altii din motive politice, altii din dorinta de a descoperi alte culturi sau de a se dezvolta profesional. Fiecare are propria sa poveste, propria sa identitate si propria sa viziune asupra a ceea ce inseamna sa fii roman.

A fi roman in diaspora inseamna sa pastrezi legatura cu radacinile tale, sa respecti traditiile si valorile tarii tale de origine, dar si sa te adaptezi la realitatile si provocarile tarii gazda. Inseamna sa fii mandru de originea ta, dar si sa fii deschis la diversitatea culturala si la schimbarea de mentalitate. Inseamna sa contribui la dezvoltarea si imaginea Romaniei in lume, dar si la progresul si integrarea societatii in care traiesti. Inseamna sa fii un cetatean activ si responsabil, care isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile.

A fi roman in diaspora inseamna, de asemenea, sa te confrunti cu unele dificultati si obstacole, cum ar fi discriminarea, izolarea, nostalgia sau lipsa de recunoastere. Inseamna sa depui eforturi pentru a te integra, pentru a invata limba si obiceiurile locului, pentru a-ti gasi un loc de munca sau o oportunitate de studiu. Inseamna sa faci fata distantei fata de familie si prieteni, sa iti mentii identitatea culturala si sa iti pui intrebari despre apartenenta ta.

A fi roman in diaspora este o provocare, dar si o oportunitate. Este o sursa de bogatie si de invatare. Este o modalitate de a te cunoaste pe tine insuti si pe ceilalti. Este o sansa de a face diferenta in lume.

Cum se pastreaza si se transmit valorile si traditiile romanesti in afara granitelor?

Romanii din diaspora sunt o parte importanta a identitatii nationale si a culturii romanesti. Ei pastreaza si transmit valorile si traditiile romanesti in afara granitelor prin diverse modalitati, cum ar fi:

  • Participarea la evenimente culturale si religioase organizate de comunitatile romanesti din diferite tari. Acestea includ sarbatori precum Craciunul, Pastele, Ziua Nationala, Ziua Limbii Romane, festivaluri de muzica, dans, teatru, literatura, arta etc.
  • Promovarea limbii romane ca mijloc de comunicare si de exprimare a identitatii. Romanii din diaspora incurajeaza invatarea si folosirea limbii romane de catre copiii lor, dar si de catre alte persoane interesate. Ei sustin si contribuie la dezvoltarea institutiilor de invatamant si de cercetare in limba romana, precum scoli, universitati, biblioteci, edituri etc.
  • Pastrarea legaturilor cu Romania si cu alte comunitati romanesti din lume. Romanii din diaspora mentin contactul cu familiile, prietenii si cunostintele lor din tara, dar si cu alti romani care traiesc in alte locuri. Ei se informeaza si se implica in problemele sociale, economice si politice ale Romaniei si ale diasporei. Ei sprijina si colaboreaza cu organizatii si asociatii romanesti care promoveaza interesele si drepturile romanilor din strainatate.
  • Valorificarea potentialului profesional si civic al romanilor din diaspora. Romanii din diaspora se remarca prin competentele, talentul si creativitatea lor in diferite domenii de activitate. Ei aduc o contributie semnificativa la dezvoltarea tarilor in care traiesc, dar si la progresul Romaniei. Ei participa la initiative si proiecte care vizeaza consolidarea relatiilor dintre Romania si alte state, precum cooperarea economica, culturala, educationala, stiintifica etc.

Prin aceste modalitati, romanii din diaspora isi afirma apartenenta la cultura si la natiunea romana, dar si la valorile universale ale democratiei, libertatii, solidaritatii si diversitatii. Ei reprezinta un exemplu de integrare succesiva in societatile in care traiesc, fara a renunta la identitatea lor. Ei sunt ambasadori ai Romaniei in lume si o sursa de inspiratie pentru toti cei care iubesc aceasta tara.

In incheiere, speram ca acest articol a luminat semnificatia si originea termenului diaspora. Este un subiect complex si plin de nuante, dar esential pentru intelegerea modului in care comunitatile si culturile se dezvolta si interactioneaza intr-o lume globalizata.

Vezi si: Ce cred romanii din diaspora de economia Romaniei.

Cautari asemanatoare: ce inseamna termenul diaspora si de unde vine.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️