Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Criza imobiliara 2023

Publicat pe 5 Iunie 2023
Criza imobiliara 2023

Criza imobiliara 2023 - În ultimii ani, piata imobiliara din România a cunoscut o crestere spectaculoasa, determinata de cererea ridicata de locuinte, de accesul facil la credite si de investitiile masive ale dezvoltatorilor. Preturile apartamentelor au atins niveluri record, depasind chiar si cele din perioada de boom imobiliar dinaintea crizei financiare din 2008-2009.

Dar cât de sustenabila este aceasta evolutie? Ce factori ar putea declansa o noua criza imobiliara în 2023? si cum se pot pregati cumparatorii si vânzatorii pentru un posibil scenariu negativ?

Potrivit unor analize realizate de experti în domeniu, exista mai multe riscuri care ar putea afecta piata imobiliara în 2023, printre care:

  • Cresterea inflatiei si a dobânzilor. Inflatia a atins în 2022 cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, depasind 7% la nivel anual. Acest lucru a determinat Banca Nationala a României sa majoreze rata dobânzii de politica monetara de la 1,25% la 2,25% în decembrie 2022, iar prognozele indica noi cresteri în 2023. Astfel, costul creditelor ipotecare va creste, ceea ce va reduce puterea de cumparare a potentialilor clienti si va diminua apetitul pentru investitii imobiliare.
  • Scaderea veniturilor reale ale populatiei. Desi salariile nominale au crescut în ultimii ani, inclusiv prin majorarea salariului minim brut la 3.000 lei lunar în ianuarie 2023, acestea nu au reusit sa compenseze efectele inflatiei asupra puterii de cumparare. Astfel, veniturile reale ale populatiei au scazut cu aproximativ 5% în 2022 fata de 2021, iar tendinta se va mentine si în 2023. Acest lucru va afecta capacitatea de economisire si de îndatorare a gospodariilor si va reduce cererea de locuinte.
  • Supraoferta de locuinte noi pe anumite segmente si zone. În ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au construit un numar mare de locuinte noi, încercând sa profite de cererea ridicata si de preturile atractive. Însa acest lucru a dus la o supraoferta pe anumite segmente si zone, cum ar fi apartamentele mici si medii din zonele periferice ale marilor orase. Aceste locuinte sunt mai greu de vândut, mai ales în conditiile în care cumparatorii devin mai pretentiosi si cauta locuinte mai spatioase, mai confortabile si mai bine pozitionate.
  • Incertitudinea politica si economica. Anul 2023 va fi marcat de mult zgomot politic, având în vedere apropierea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale si europarlamentare din 2024. Acest lucru ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia româneasca are nevoie pentru a ramâne competitiva pe termen lung. De asemenea, exista riscul escaladarii conflictului din Ucraina, care ar putea afecta stabilitatea regionala si securitatea energetica. Toti acesti factori ar putea genera o crestere a aversiunii fata de risc si o scadere a încrederii în piata imobiliara.

Toate aceste riscuri ar putea conduce la o scadere a preturilor locuintelor în 2023, mai ales pe segmentele si zonele cu o oferta excesiva si o cerere scazuta. Expertii estimeaza ca scaderea ar putea fi între 10-30%, în functie de tipul si localizarea locuintei. Însa nu toate segmentele si zonele vor fi afectate în acelasi mod. Locuintele noi, de calitate, situate în zone centrale sau semicentrale, cu acces facil la transport si servicii, vor fi mai rezistente la scaderea preturilor. De asemenea, locuintele individuale, cum ar fi casele si vilele, vor fi mai cautate, deoarece ofera mai mult spatiu si confort.

În acest context, cumparatorii si vânzatorii trebuie sa fie atenti la evolutia pietei imobiliare si sa se adapteze la noile conditii. Cumparatorii trebuie sa îsi evalueze bine capacitatea financiara si sa îsi aleaga locuinta în functie de nevoile si preferintele lor, dar si de potentialul de valorizare pe termen lung. Vânzatorii trebuie sa îsi stabileasca un pret realist pentru locuinta lor, care sa reflecte valoarea de piata si sa atraga cumparatorii. De asemenea, trebuie sa îsi pregateasca locuinta pentru vânzare, aducând eventuale îmbunatatiri sau remedieri care sa creasca atractivitatea acesteia.

Criza imobiliara din 2023 nu va fi la fel de severa ca cea din 2008-2009, când preturile au scazut cu peste 50%. Însa va fi o perioada de corectie si reechilibrare a pietei imobiliare, care va impune o mai mare prudenta si responsabilitate din partea tuturor factorilor implicati.

Cautari asemanatoare: criza imobiliara 2023.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️