Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Mozilla lanseaza ChatGPT

Publicat pe 30 Martie 2023
Mozilla lanseaza ChatGPT

Mozilla lanseaza ChatGPT cu sursa deschisa si pariaza pe inteligenta artificiala - Mozilla investeste 30 de milioane de dolari in crearea unui nou sistem de inteligenta artificiala independenta si open source: iata detaliile.

Simplificarea si dezvoltarea de produse IA (inteligenta artificiala) fiabile si transparente. Aceasta este viziunea Mozilla.ai care se propune ca un startup independent si o comunitate dedicata crearii unui ecosistem pentru IA etica si deschisa.

O ambitie care urmeaza filozofia cu care Mozilla Foundation s-a opus în trecut, cu browserul open source Firefox, la logica pietei, concurenta si afacerile legate de cautarile pe internet si care acum se confrunta cu Microsoft Bing, motorul de cautare IA al Chat GPT si rivalul Google Bard.

Deocamdata, ceea ce stim este ca va aloca 30 de milioane de dolari pentru Mozilla.ai al carui obiectiv initial va fi dezvoltarea instrumentelor de integrare a securitatii si transparentei în inima sistemelor de recomandare si a tehnologiilor IA generative.

Inteligenta artificiala: status-quo trebuie sa se schimbe

La fel ca Netscape în 1994 si iPhone în 2007, astazi este vorba de instrumente de IA generative, cum ar fi DALL-E integrat în Bing si modelul de limbaj GPT-4 care redefinesc în totalitate termenii si metodele de comunicare si creativitate. Între timp, instrumentele IA mai vechi, cum ar fi motoarele de recomandare care alimenteaza YouTube, TikTok si alte aplicatii sociale, devin din ce în ce mai puternice.

Pe lânga entuziasmul asteptat, acest val de inteligenta artificiala aduce cu el un sentiment de teama nu numai cu privire la ceea ce se poate face si la modul în care poate fi folosit, dar si cum s-ar putea înfrunta daca ceva merge prost. Mozilla se întreaba despre acest lucru de ceva timp si a început sa schiteze o viziune pentru IA de încredere si responsabila, mobilizându-si comunitatea pentru a documenta ceea ce nu functioneaza si investind în startup-uri care se straduiesc în aceasta directie.

Potrivit Mozilla, de fapt, IA are un potential enorm de a îmbogati viata oamenilor, dar pentru a face acest lucru trebuie neaparat sa puna fiintele umane si interesele lor în centru, acordând prioritate maxima principiilor transparentei si responsabilitatii. Aceasta este o descoperire care ofera o posibilitate reala de a construi o tehnologie cu valori diferite, noi stimulente si un model de proprietate îmbunatatit.

Pe de o parte, exista fondatori, ingineri, oameni de stiinta, designeri, artisti si activisti care dezvolta tehnologii open source IA, deschid noi abordari ale auditului si descopera cum sa construiasca „încrederea” în IA. Pe de alta parte, cele mai mari si dominante companii din industria tehnologiei Big Tech, care are mai multa putere si influenta, se afla la ani lumina de aceasta perspectiva.

Pariul Mozilla.ai: inteligenta artificiala etica si deschisa

Intentia Mozilla este de a întoarce aceasta situatie si de aceea a anuntat Mozilla.ai: un spatiu în afara tehnologiei mari (big tech) si a mediului academic pentru a reuni fondatori, dezvoltatori, oameni de stiinta, manageri de produs si constructori care împartasesc viziunea organizatiei. Lucrând colectiv, acesti oameni pot contesta status-ul quo si pot crea un ecosistem IA independent, descentralizat si de încredere.

Conducerea noii companii: directorul general Moez Draief, care a petrecut peste un deceniu lucrând la aplicatiile practice ale IA de ultima ora, ca academic la Imperial College si LSE (London School of Economics and Political Science) si ca cel mai bun om de stiinta (chief scientist) în domeniu. Printre ceilalti membri de pâna acum cunoastem numele: Karim Lakhani de la Harvard, Navrina Singh de la Credo si Mark Surman de la Fundatia Mozilla.

Cautari asemanatoare: mozilla lanseaza chatgpt, mozilla, chatgpt, mozilla chatgpt, inteligenta artificiala, inteligenta artificiala open source.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️