Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Spirulina

Publicat pe 7 Mai 2023
Spirulina: proprietatile si beneficiile spirulinei

Spirulina: proprietatile si beneficiile spirulinei - Ce este Spirulina? Astazi raspundem odata pentru totdeauna la aceasta întrebare populara, deoarece dorim sa raspândim beneficiile Spirulinei care decurg din utilizarea ei pe tot internetul.

Spirulina este o alga despre care auzim des in ultima vreme datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Din acest motiv, este considerat un “super aliment”. Dar ce este mai exact spirulina si la ce se foloseste?

Datorita concentratiei mari de vitamine, minerale, antioxidanti si proteine. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit de sportivi pentru a creste energia si starea de bine a corpului.

Proteinele sale sunt de o calitate excelenta, adica sunt bogate in aminoacizi esentiali. In plus, algele marine sunt bogate in fier, care este util pentru sanatatea sistemului circulator, si vitamina A, despre care se stie ca ajuta vederea pe timp de noapte si reinnoieste celulele si tesuturile.

Atat aminoacizii, cat si vitamina A sunt catalizatori importanti in procesul de construire, mentinere si refacere a masei musculare. In plus, datorita calciului si magneziului, spirulina este utila pentru o buna functionare a muschilor si pentru a recastiga nutrientii pierduti din cauza transpiratiei in timpul antrenamentului.

Folosirea spirulinei in bucatarie nu este atat de dificila pe cat ar parea: poti sa creezi o pasta proaspata introducand spirulina uscata direct in aluat. In mod similar, se poate face paine, biscuiti, focaccia sau pizza.

Ce este spirulina

In domeniul stiintific, spirulina este cunoscuta sub denumirea de Arthrospira platensis, sau Spirulina platensis. Este numita impropriu “alga” deoarece, in realitate, este o cianobacterie, adica un microorganism acvatic capabil sa efectueze fotosinteza.

Adaptabilitatea extrema a acestor organisme le-a permis sa se dezvolte in habitate foarte particulare, unde alte specii nu au reusit sa supravietuiasca. De fapt, ele prolifereaza atat in apele lacurilor extrem de sarate, cat si in bazinele de apa dulce.

Forma lor este ingusta si alungita, caracterizata prin anexe cilindrice (tricomi) in forma de spirala (de unde si denumirea comuna “alga spirulina”). Cianobacteriile nu depasesc o jumatate de milimetru lungime si sunt de culoare verde.

Nuanta le este data de prezenta clorofilei, un pigment care reflecta lumina soarelui in spectrul verde, acoperind reflexele albastrui ale policaninei si cele galbene ale carotenoidelor.

In lume exista peste 1.500 de specii de asa numitele “alge albastre” sau “alge albastre-verzi”, dar cele mai utilizate sunt Spirulina Platensis si Spirulina Maxima.

Proprietatile si beneficiile spirulinei

Exista o lipsa de dovezi stiintifice suficiente pentru a afirma care sunt beneficiile reale ale spirulinei pentru oameni. Cu toate acestea, unii dintre nutrientii prezenti pe scara larga in ea au indreptat cercetarile medicale catre efectele acestei “super alghe”.

In special, conform multor cercetari, combinatia de carotenoizi, acid ascorbic si vitamina E ar trebui sa confere spirulinei proprietati antioxidante importante.

In plus, acestor componente se adauga efectele unor pigmenti precum ficobilinele si clorofila: datorita acestei uniuni ar fi capabil sa protejeze organismul de radicalii liberi, reducand riscul aparitiei bolilor neurodegenerative si a unor cancere.

Combinatia de aminoacizi esentiali si beta-caroten ar permite spirulinei sa contribuie la apararea organismului prin stimularea sistemului imunitar.

Din punct de vedere al energiei conferite organismului, ar fi un produs deosebit de util in perioadele de slaba rezistenta fizica si psihica.

Multe studii arata ca spirulina, daca este luata zilnic, este capabila sa-i ajute pe sportivi sa-si imbunatateasca performanta, crescand rezistenta la oboseala si imbunatatind performanta. De altfel, continutul sau de feridoxina si biotina intarzie formarea acidului lactic dupa un efort muscular intens, ajutand sportivul in refacerea musculara.

Un studiu a mai aratat ca aportul zilnic de doar 4,5 grame din acest aliment pe o perioada de 6 saptamani a avut ca rezultat o reducere a colesterolului total si a trigliceridelor, o crestere a colesterolului “bun” (HDL) in detrimentul celui “rau”. (LDL) si o scadere a presiunii sistolice si diastolice.

Rolul antioxidant al spirulinei o face un aliat pentru apararea organismului nostru. Prin urmare, poate fi un ajutor valoros in raspunsul alergic.

Un studiu din 2005 publicat in Journal of Medicinal Food a aratat ca administrarea de spirulina este protectoare impotriva simptomelor eczemei, astmului si febrei fanului, o forma de rinita alergica sezoniera cauzata de polen, praf sau alte elemente iritante.

Spirulina este bogata in fier si este o sursa buna de aminoacizi esentiali pentru crestere. Din acest motiv, aplicatiile sale, in special in cele mai sarace tari, sunt examinate de comunitatea medicala internationala. Administrarea de spirulina la copii, femei si varstnici care sufera de malnutritie ar fi utila pentru prevenirea si reducerea simptomelor stimuland in acelasi timp cresterea greutatii corporale.

Cu toate acestea, trebuie retinut ca fierul continut de algele spirulina poate reduce simptomele anemiei din cauza deficientelor acestui mineral, nu a malformatiilor genetice ale globulelor rosii precum anemia secerata. In plus, ca si in organismele vegetale, cea mai mare parte a fierului prezent in aceste cianobacterii fotosintetice se afla intr-o stare de oxidare ineficienta.

Avand in vedere capacitatea sa de chelare fata de metalele grele, spirulina poate fi folosita si in tratamentul intoxicatiei cu arsenic, pentru a reduce simptomele tipice ale intoxicatiei, cum ar fi keratoza si melanoza.

Multe studii au aratat cat de eficient este un consum zilnic de spirulina, bogata in fibre, in reducerea nivelului de zahar din sange, ajutand in tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii sunt adesea contestate: ele sunt adesea cercetari efectuate pe grupuri foarte mici de pacienti si pentru perioade limitate de timp.

Spirulina te face sa slabesti?

Niciun efect adecvat de slabire al spirulinei nu a fost dovedit stiintific.

Cu siguranta, deoarece este un element bogat in fibre, poate ajuta la atingerea senzatiei de satietate mai devreme. In plus, contine o cantitate buna de fenilalanina (2-4 g/100 g produs uscat).

Acest aminoacid actioneaza in sistemul nervos central prin cresterea nivelurilor de dopamina si norepinefrina, doi neurotransmitatori care controleaza senzatia de foame.

De asemenea, spirulina este bogata in iod si, prin urmare, stimuleaza tiroida sa produca hormonii tiroidieni care regleaza metabolismul. Prin urmare, poate ajuta persoanele cu hipotiroidism, dar este incorect sa spunem ca provoaca pierderea in greutate.

Pentru aceste caracteristici, suplimentele cu spirulina sunt adesea recomandate in dietele de slabit, dar asta nu inseamna ca acest super aliment poate fi atribuit capacitatii de a te face sa slabesti!

Beneficiile spirulinei pentru caini si pisici

Si animalele tale il pot lua? Da, chiar si prietenul tau cu patru picioare poate lua suplimente cu spirulina. Animalele - caini, pisici, pasari si chiar cai - pot beneficia de la administrarea spirulinei.

Spirulina este capabila sa imbunatateasca stralucirea parului, forma fizica in general si sa reduca problemele de halitoza. Daca este dat cateilor, ii va conduce sa creasca mai bine prin dezvoltarea unui sistem imunitar mai puternic.

Majoritatea animalelor de companie iubesc gustul acestor tablete, asa ca evitati sa lasati pachetul nesupravegheat.

Ca si in cazul oamenilor, spirulina poate da animalelor efecte secundare. Pe piata exista suplimente specifice pentru animale: doza zilnica de respectat este de 1 gram la fiecare 5 kilograme de greutate.

Valorile nutritionale ale spirulinei

Spirulina este adesea vanduta in capsule sau tablete. Valorile nutritionale pentru 100 g de produs variaza in functie de alegerile producatorului.

In general, alga spirulina uscata contine aproximativ 290 de calorii la 100 de grame de produs, ofera 50-70 de grame de proteine, 15-25 de grame de carbohidrati, 3-4 grame de fibre.

Datorita continutului sau bogat de aminoacizi, este considerata o alternativa proteica pentru toti cei care sufera de deficiente nutritionale. Contine aproape toti aminoacizii esentiali necesari pentru constructia moleculelor organice si a proteinelor in sine.

Spirulina contine Omega 6, minerale si vitamine

Spirulina uscata contine 6-8 g de grasime la 100 de grame. Toate acestea apartin familiei de grasimi mono si polinesaturate, cu o prevalenta hotarata de omega-6 fata de omega-3. In plus, contine cantitati mari de acid din gama linolenic.

Pe langa cantitatea buna de fibre (3-4 g/100 g), este bogata si in saruri minerale. In special gasim si:

  • 770 mg de calciu
  • 780 mg de fosfor
  • 250 mg de magneziu
  • 1,1 g de potasiu
  • 120 mg fier
  • 3 mg zinc si mangan

Vitaminele abunda si ele. In special: beta-carotenul (130 mg), principalul precursor al vitaminei A si vitaminei E (20 mg), sau tocoferol, care previne reactiile de oxidare ale lipidelor polinesaturate si actioneaza ca un antioxidant.

Contine niveluri bune de vitamine B, in special B7, inozitol (35 mg), dar si B1, sau tiamina (5 mg), B2 sau riboflavina si acid folic sau B9 (0, 05 mg).

Spirulina contine vitamina B12 in doze foarte mici si intr-o forma greu de asimilat de catre organismul nostru: aportul nutritional al acestei vitamine este deci de considerat nul.

Spirulina si proteine

Alaturi de soia, spirulina este considerata principala sursa de proteine intr-o dieta fara carne.

Daca, pe de o parte, aportul de spirulina nu are aceleasi dezavantaje ca si proteinele animale precum cresterea colesterolului, pe de alta parte, exista mai multe ipoteze care neaga utilitatea sa deosebita ca inlocuitor de carne in dietele vegane si vegetariene...

In termeni cantitativi, se caracterizeaza printr-un aport excelent de aminoacizi esentiali.

Observand insa in detaliu, din punct de vedere calitativ, nivelul de cisteina, lizina si metionina este mai scazut decat cel al proteinelor animale (desi mai mare decat cel al leguminoaselor).

Doza zilnica recomandata de spirulina

Deci care este, doza zilnica recomandata pentru a lua spirulina?

Tine cont intotdeauna de modul in care se consuma spirulina: proaspata sau uscata. De obicei, suplimentele il contin sub forma uscata, pentru confortul depozitarii si administrarii. Prin urmare, doza zilnica variaza intre 1 si 5 grame pe zi. Sub 1 g efectele nu sunt percepute, peste 5 g poate avea in schimb contraindicatii pe termen lung.

Desigur, un comprimat de spirulina nu poate fi considerat un aliment complet si ca atare nu poate inlocui o masa normala, dar o poate suplimenta in cazul in care urmati o dieta saraca in calorii.

Pe piata, exista mai multe suplimente pe baza de spirulina, deosebit de populare in randul sportivilor. In acest caz, continutul ridicat de vitamine, proteine si minerale este cel care atrage consumatorii catre produs.

Toate aceste ingrediente au functia de a sustine productia de energie in timpul efortului muscular deosebit de intens.

Cum se ia spirulina

Nivelul proteic al spirulinei face ca aceasta alga sa fie utila chiar si in cazurile de viata sedentara, in timp ce continutul de aminoacizi o face un aliat valabil pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.

Spirulina trebuie luata periodic, cu pauze (3 luni de aport si 3 luni de suspensie). Pe termen lung, alginatii continuti de alge pot reduce absorbtia fierului si a altor minerale in intestin. De aceea se recomanda oprirea ciclica a administrarii.

Contraindicatii spirulina

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) recunoaste spirulina ca aliment in toate privintele si, prin urmare, nu este asociata cu niciun risc pentru sanatate: important este sa nu abuzam de ea.

Din acest motiv, in 2018, Anses (agentia franceza pentru siguranta alimentelor), dupa ce a primit numeroase rapoarte, a considerat necesara crearea unui document care sa avertizeze consumatorii despre potentialele riscuri pe care le prezinta consumul necontrolat de spirulina.

Anses a precizat ca daca spirulina este consumata in doze normale nu prezinta probleme: in plus, sfatuieste sa o cumperi mereu din surse controlate.

Daca este cultivata in conditii neadecvate, poate absorbi cianotoxine, urme de metale grele precum plumbul, arsenul si mercurul din mediul de cultura.

Poate induce alergie la persoanele predispuse, sau la cele care sufera de fenilcetonurie (datorita continutului de fenilalanina): in aceste cazuri este indicat sa evitati administrarea de spirulina.

In orice caz, deoarece este o sursa importanta de fier, spirulina nu este recomandata persoanelor care sufera de hemocromatoza, subiectilor aflati in dializa si subiectilor imunodeficienti.

Continutul de vitamina K face spirulina un aliment neprielnic pentru cei care folosesc medicamente anticoagulante.

Consumul de spirulina in timpul sarcinii

Nutritionistul italian Giorgio Calabrese declara:

Nu exista studii clinice care sa fi demonstrat beneficiile reale ale spirulinei pe termen lung sau câte cantitati ar trebui consumate, asa ca cred ca consumul spirulinei ar trebui sa fie prudent”

Deoarece nu exista suficiente studii privind pericolele spirulinei, daca sunteti insarcinata sau alaptati, cel mai bine este sa va abtineti de la consumul acesteia sau sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Spirulina in bucatarie

Ce gust are aceasta mancare naturala pretioasa? Spirulina are o aroma care este considerata “umami”. Umami este unul dintre cele cinci gusturi de baza percepute de celulele receptorilor din cavitatea bucala umana.

A fost teoretizata in 1908 de Kikunae Ikeda, profesor de chimie la universitatea imperiala din Tokyo.

Aroma spirulinei, in special, este acidulata, dar subtila si nu acopera celelalte ingrediente.

Dar ce tip de spirulina se foloseste in bucatarie? Este de preferat sa alegeti algele uscate la temperaturi scazute, metoda care pastreaza toate vitaminele prezente in mod natural in alge.

Este indicat sa alegeti spirulina produsa cu o metoda ecologica care certifica absenta pesticidelor si puritatea productiei.

In cele din urma, poate fi asortata cu legume la gratar, imbracate cu o emulsie de ulei de masline extravirgin, spirulina si lamaie. Daca, in schimb, doriti sa o introduceti in preparate gatite, precum supe si sosuri, faceti-o doar la sfarsitul gatitului, pentru a nu-si pierde proprietatile sale.

In ceea ce priveste produsele finite de pe piata, puteti gasi paste, gustari si o varianta de gomasio cu spirulina. Acesta din urma este un condiment tipic al bucatariei asiatice, se gaseste in magazinele specializate si etnice.

De unde cumpar spirulina?

Spirulina poate fi gasita in magazinele naturiste, in special sub forma de tablete, capsule sau pulbere.

Acestea sunt produse pentru care nu este bine sa economisiti: cautati intotdeauna spirulina dintr-o sursa dovedita, pentru a evita orice forma de contaminare.

Asigurati-va ca cumparati un produs 100% organic pentru a evita orice “otravire” datorata aditivilor sau nitratilor. Odata ce ati achizitionat doza de alge marine, pastrati-o la frigider si in recipiente ermetice.

Spirulina in cosmetica

Spirulina este bine cunoscuta in lumea cosmeticelor pentru producerea de creme de fata impotriva imbatranirii pielii.

Vitaminele B si mineralele, cum ar fi fierul si cuprul, sunt toate componentele aliate ale parului tau. Rolul sau este cunoscut de a intari structura parului si de a incetini rarirea acestuia. Unguentele sau mastile de par pe baza de spirulina va pot ajuta sa va rezolvati problema matretii si poate fi un remediu natural pentru par gras.

Aceleasi componente vitaminice si minerale ale spirulinei ofera un ajutor valid pentru sanatatea pielii, in special in zona fetei: functioneaza ca un tonic natural si un agent de iluminare.

Puteti face o masca de fata, adaugand pudra de alge marine in apa. Lasati sa actioneze aproximativ 15 minute si clatiti bine.

Impotriva unghiilor descuamate si subtiri, unele suplimente pe baza de spirulina pot ajuta, avand in vedere prezenta calciului.

Cautari asemanatoare: spirulina, proprietatile spirulinei, beneficiile spirulinei.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️