Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ziua Bucovinei

Publicat pe 28 noiembrie 2023
Ziua Bucovinei

Ziua Bucovinei, este o sarbatoare anuala care comemoreaza unirea Bucovinei cu Romania la 28 noiembrie 1918. Aceasta zi este marcata prin diverse manifestari culturale, religioase si civice, atat in Bucovina, cat si in alte regiuni ale tarii. In acest articol, vom prezenta cateva aspecte istorice, simbolice si actuale ale acestei sarbatori, care reprezinta un moment de mandrie si recunostinta pentru poporul roman.

Istoria zilei Bucovinei

Bucovina este o regiune istorica situata in nord-estul Romaniei si sud-vestul Ucrainei, care a facut parte din Principatul Moldovei pana in secolul al XVIII-lea, cand a fost anexata de Imperiul Habsburgic. Dupa Primul Razboi Mondial, in contextul prabusirii imperiilor centrale si al miscarilor nationale din Europa, populatia majoritar romaneasca din Bucovina a exprimat dorinta de unire cu Romania. Astfel, la 15/28 noiembrie 1918, Adunarea Generala a Bucovinei a votat in unanimitate unirea cu Regatul Romaniei, sub conducerea Regelui Ferdinand I.

Unirea Bucovinei cu Romania a fost recunoscuta international prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye din 1919 si Tratatul de la Trianon din 1920. In perioada interbelica, Bucovina a cunoscut o dezvoltare economica, sociala si culturala remarcabila, fiind un centru al diversitatii etnice si religioase. In 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov dintre Germania nazista si Uniunea Sovietica, Bucovina de Nord a fost ocupata de URSS si anexata la Republica Sovietica Ucraineana. Dupa al Doilea Razboi Mondial, granita sovieto-romana a fost mentinuta, iar Bucovina a ramas impartita intre cele doua state.

Dupa Revolutia din 1989 si caderea comunismului, relatiile dintre Romania si Ucraina s-au normalizat, iar Bucovina de Nord a devenit parte a Ucrainei independente. In prezent, exista o cooperare transfrontaliera intre cele doua parti ale Bucovinei, bazata pe respectarea drepturilor minoritatilor nationale si pe valorificarea patrimoniului cultural comun. Totodata, ziua Bucovinei este celebrata in fiecare an de catre romanii din ambele state, ca o expresie a identitatii lor nationale si a legaturilor istorice si spirituale cu Romania.

Simbolurile zilei Bucovinei

Ziua Bucovinei are ca simboluri principale drapelul tricolor romanesc si stema Bucovinei. Drapelul tricolor este arborat pe cladirile publice si private din Bucovina si din alte regiuni ale Romaniei, ca semn al unitatii nationale si al respectului pentru eroii care au luptat pentru realizarea ei. Stema Bucovinei este formata dintr-un scut albastru pe care se afla capul de bour al Moldovei, inconjurat de o coroana de stejari. Aceasta stema a fost adoptata de Adunarea Generala a Bucovinei in 1918 si reprezinta apartenenta Bucovinei la Moldova si la Romania.

Ziua Bucovinei este marcata si prin alte simboluri culturale, cum ar fi portul popular bucovinean, muzica si dansurile traditionale, gastronomia si arta populara. Aceste simboluri reflecta bogatia si diversitatea culturii bucovinene, care a fost influentata de contactul cu alte popoare si civilizatii de-a lungul istoriei. Un exemplu deosebit de valoros al patrimoniului cultural bucovinean il reprezinta bisericile pictate din nordul Moldovei, care au fost inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Actualitatea zilei Bucovinei

Ziua Bucovinei este o sarbatoare vie si actuala, care mobilizeaza societatea civila, autoritatile locale si centrale, institutiile culturale si educationale, mass-media si diaspora romaneasca. In fiecare an, se organizeaza diverse evenimente dedicate acestei zile, cum ar fi ceremonii oficiale, depuneri de coroane, parade militare, expozitii, concerte, conferinte, dezbateri, lansari de carte, proiectii de filme, concursuri scolare etc. Aceste evenimente au ca scop sa promoveze obiectivele turistice din Bucovina, sa omagieze personalitatile care au contribuit la unirea Bucovinei cu Romania, sa stimuleze dialogul intercultural si sa consolideze legaturile dintre romanii de pretutindeni.

Ziua Bucovinei este o sarbatoare care ne invita sa ne reamintim de trecutul nostru glorios, sa ne bucuram de prezentul nostru plin de viata si sa ne proiectam viitorul nostru comun. Este o zi in care ne afirmam identitatea nationala si apartenenta la familia europeana si universala. Este o zi in care ne exprimam recunostinta fata de Bucovina si fata de Romania, tara noastra draga.

Cautari asemanatoare: ziua bucovinei, 28 noiembrie ziua bucovinei.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️